Kétes ügyek „független” felkarolói


Jóformán be sem fejeződött a helyhatósági választás, máris özönlenek a következtetések, az összefüggések és a tanulságok.
Az Antena 1 megfigyelői szerint a nagyobbik kormánypárt győzelme falvakon és tanyákon, valamint siralmas leszereplése nagyvárosokban annak tulajdonítható, hogy a nagyobb központokban a propaganda vezérszólamát a független tévéállomások fújják, míg a falusiak leragadtak az RTV 1-nél.
Ebben lehet valami. Van azonban egy bökkenő. Kisebb településeken a kisebbik kormánypárt is visszakozott. Sőt, közepesebb városokban sem jeleskedett, és helyét többnyire az ellenzék vette át. Felütötte volna a fejét egy földalatti tévéadó, amely csak vidéken és kizárólag a kormány eme kisebbik fele ellen propagandázik? Ha létezik egy ilyen titokzatos média, amely a falusi médiumoknak szelektíven táncoltatja az urnát, bizonyára más a műsorszerkezete, mint a „független” PRO TV-nek, amely ezekben a hetekben Funarral kelt és feküdt. Főleg kolozsvári különhíradójában.
Ha megfigyeltük, mintha a PRO TV-nek fűződne érdeke a kolozsvári újraválasztáshoz. No nem azért, amit az RMDSZ-re fognának, vagyis hogy legyen mire panaszkodni Nyugaton. Hanem többek között az állandó zaftos téma kedvéért, amellyel a finanszírozáshoz szükséges nézettségi színvonalat emelni lehet. Kétes ügyek „objektív” felkarolásának országos szaktekintélye, a Păunescut rehabilitáló, Funar és Stoica Caritasát felfuttató Tatulici talán nem véletlenül alapembere a PRO TV-nek.