Az ötödik helyezett vágtája


Nagy meglepetésekre számítanak a Polgári Szövetség Pártjában, és ezért az utolsó pillanatig folytatják jelöltjük, Romulus Zamfir kampányát. Kapóra jött, hogy szerda délelőtt jelezték Bukarestből: Funar nem válaszolt a meghívásra, és így a PRO TV aznapi teleferéjén a negyedik széket elfoglalhatta az ötödik helyezett.
Romulus Zamfir repülőútja előtt tartott sajtóértekezletén abban a reményben nézett a görögkeleti pünkösdi választás elébe, hogy az RMDSZ döntése után sokan megmaradnak mellette, illetve átpártolnak hozzá – magyar választók is. Erről szomszédai, ismerősei biztosították, aminek magyarázatát abban látja, hogy a kampány során egyedüli volt, aki senkit sem támadott. Most viszont nem fogta vissza magát. A Sârbu-Păcurariu megállapodásban pillanatnyi érdekszövetséget lát, a DK jelöltje pedig túlságosan sebezhető ahhoz, hogy a második fordulóban legyőzhesse Funart. Ezért nem érti az RMDSZ döntését, annak ellenére, hogy tudomása szerint 70 oldalas elemzés állt rendelkezésre az összes várható következménnyel. Romulus Zamfir szerint a magyar választókat hagyni kellett volna, hogy személyes meggyőződésük alapján szavazva azt a jelöltet juttassák be Funar ellenfelének a második fordulóba, aki a demokratikus játékszabályok betartásával ezt kiérdemelte. Annál is inkább, mert a második és az ötödik esélyes között kevés a különbség. (Természetesen közvélemény-kutatástól függően...)
A mostani kampány korlátozásait példázva megemlítette, hogy a felkért vállalatok közül csak a Terápiában találkozhatott a munkásokkal, és azután a helyi szakszervezeti vezetők, programjának ismeretében, támogatásukról biztosították. Máshol azonban heves elutasításban volt része. A Somesulban például azzal érvelt az igazgató, hogy kár kihirdetni a találkozót 2-3 érdeklődőért, a Nehézgépgyárban pedig azt mondták, esetleg az udvaron elbeszélgethet, míg a jelenlegi polgármester még az iskolákban is rendezhetett kampánygyűléseket.