Tévedés ne essék: a Konvenció jelöltje RADU SÂRBU!


Nagy a felháborodás a Demokratikus Konvenció és a Szociáldemokrata Szövetség köreiben, mert szombaton a PRO TV-ben egymás mellé hoztak időben és térben messzire eső két eseményt, így egyesek azt hihették, hogy az RMDSZ Petre Litiu mellett döntött. Nem hagyják annyiban – mondta Iuliu Păcurariu, az SZDSZ kolozsvári társelnöke a választási kampány célegyenesében tartott sajtóértekezletén –, magas szinten követelik a manipulációt elkövetők megbüntetését.
A házigazda a román kollégák kérdéseinek pergőtüzébe került. Arról faggatták, hogyan ígértek az RMDSZ-nek alpolgármesteri széket, ha már eldöntötték, hogy az egyiket Păcurariunak adják, a másikba pedig konvenciós tanácsost ültetnek. Păcurariu váltig erősítette, hogy a magyarságnak a konvenciós programon, vagyis a város életének normalizálásán kívül semmit sem ígértek.
Az RMDSZ-döntést követő reakciókban Păcurariu szerint nincs újdonság. Funar rákapcsolt a magyarellenességre, a megyefőnökség pedig folytatja a jelenlegi polgármester elleni korrupciós iratcsomók nyilvánosságra hozatalát, kissé megkésve, de így is rács mögé dughatják a Román Nemzeti Egységpárt elnökét. Păcurariu szerint ezzel lehetne meggátolni Funar bejutását a második menetbe, mert, sajnos, a szavazóit az sem tántorítja el tőle, hogy lezárta a város keleti és nyugati kijáratát.
A bérből élők hangulatát ismerve, a Demokrata Párt Kolozs megyei elnöke nem jósol sikert a jelenlegi kormánypártnak az őszi parlamenti választásokon. Számításai szerint a négy évvel ezelőtti 20 220 lejes átlagfizetésből az átlagpolgár vásárolhatott 1540 liter tejet, vagy 53 kiló sertéskarajt, míg a mostani 262 237 lejére csak 308 liter tejet, vagy 21 kiló flekkennek valót adnak. Petre Roman múlt heti tordai és aranyosgyéresi látogatása azt bizonyítja, hogy a Demokrata Párt a reménység jelképe lett – mondotta Iuliu Păcurariu.