Választási póker


Körvonalaiban sem tudjuk felbecsülni annak a társasjátéknak a méreteit, izgalmait és élvezeteit, amelytől ötven éven keresztül távol tartottak bennünket.
Itt van például a nagyváradi polgármesterválasztás algoritmusa:
Az RMDSZ Csapó József szenátort, abban a reményben indította, hogy az első menetben a legtöbb szavazatot kapja. Ugyanis a többi jelölt egyike sem rendelkezik a lakosság 30 százalékát kitevő választótestülettel, mint az RMDSZ. Tehát Csapó máris ott láthatja magát a második fordulóban az első helyen. És akkor körülnéz, ki a társa. Ha a második helyre befutott jelölt elfogadható, akkor marad a versenyben – veszíteni. Mert az nyilvánvaló, hogy a döntőben a 30 százalék nem elegendő a szavazattöbbséghez. Ha viszont a döntő második helyezettje nem az a kimondott européer figura, akit az RMDSZ elfogadhat, akkor Csapó visszalép a harmadik helyezett javára, akit az RMDSZ a maga 30 százalékával besegít a polgármesteri székbe. (A felmérésekből világosan kitűnik, hogy a nagyváradi magyarságnak rokonszenves jelölt biztosan második vagy harmadik lesz.)
És mindez csak a látszat. Ki tudja, milyen kártyákat szorongatnak egyesek a kezükben, amikre adott pillanatban nagyokat lehet blöffölni. Az egyik zsolival már ki is rukkoltak. Ioan Ungur megyefőnök, a Román Nemzeti Egységpárt polgármesterjelöltje azzal ijesztgeti a nagyváradi románokat, hogy ha 70 százalékuknál kevesebben mennek el szavazni, megeshet, hogy az első fordulóban Csapó József megkapja a szavazatok több mint felét, és akkor megvalósítja a magyar autonómiát a legveszélyesebb helyen, a határ mentén.