Szakszervezeti vezetőket a helyhatóságba


Megunta a polgármesteri hivatali előszobázást a Kolozs megyei Szakszervezetközi Konzultatív Szövetség, és elhatározta, hogy embereit bejuttatja a városi tanácsba. Igaz, hogy a szakszervezeti vezetőknek későn jutott eszükbe a ragyogó ötlet, amikor a jelöltlisták végleges formájukban vártak bejegyzésre, és talán ezért is elutasításra találtak a felkeresett pártoknál. Egy kivételével. A Szociáldemokrata Szövetség befogadta az SZKSZ jelöltjeit, mégpedig befutó helyekre: Emil Porutiu a városi listán az ötödik, Dorel Stan a megyei jelöltek között a kilencedik.
Ezt Rodica Maria Morar alelnök és Radu Cămărănescu ügyvezető titkár a szakszervezetek választási állásfoglalásáról tartott sajtóértekezleten jelentette be. A Szabadság kérdésére, hogy milyen álláspontra helyezkednek a polgármester személyével kapcsolatban, igyekeztek kitérő választ adni, amelynek lényege, hogy a tanácsosi helyek ellenében nem vállaltak kötelezettséget az SZDSZ és Demokratikus Konvenció közös polgármesterjelöltjének támogatására. Az viszont legtermészetesebb érdekük, hogy a szövetséghez csatlakozott szakszervezetek tagjait felkérik, szavazzanak a Szociáldemokrata Szövetség jelöltlistáira, mert azokon vannak a szakszervezeti vezetők is. Mivel azonban a tanácsosi jelöltlistához tartozik egy saját vagy egy támogatott polgármesterjelölt, nem kétséges, hogy a mintegy 50 000 szakszervezeti tag közül jó néhány Radu Sârbu konvenciós jelölt táborát növeli.
Hogy mit kezdenek majd a szakszervezetek egyetlen tanácsossal, arra a kérdésre Emil Porutiu így válaszolt: nem minden a szavazáson áll vagy bukik. Egy rátermett képviselő a tények ismeretében megváltoztathatja az egész testület magatartását, érzékennyé teheti a politikusokat bizonyos problémák – jelen esetben a munkásság gondjai – iránt. Mint kifejtette, véleménye szerint az 1990 óta előbukkant politikusok elszakadtak a valóságtól, elfelejtették, honnan jöttek. A szakszervezeti vezetők azzal is jó szolgálatot tehetnek a városi és a megyei tanácsban, ha időnként ébresztőt fújnak.