Bukarest


Bukarest értelmesebb polgárai elképedve veszik tudomásul, hogy valószínűleg Ilie Năstase hódítja meg a főpolgármesteri trónt. Az Omega Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a mérkőzés állása a következő: a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának kilencosztályos jelöltjére szavazna a fővárosi választópolgárok 24,73 százaléka, Victor Ciorbea szakszervezeti vezér, a Demokratikus Konvenció jelöltje kapna 21,76 százalékot, Dinu Patriciu, a ’93-as Liberális Párt jelöltjének tábora pedig 20,94 százalékot tesz ki.
A múlt héten még más volt a helyzet. Victor Ciorbea vezetett, de rákapcsolt balos jelszavak pufogtatására, hogy szavazókat csábítson el az RTDP jelöltjétől, aki fogyatékos beszédkészsége miatt úgyszólván meg sem mukkan, nem sokat ígér, inkább csak szerepel tekintélyes emberek társaságában. Mint azonban várható volt, a kormánypárt tábora észre sem vette a szakszervezeti vezér hangváltását – általában az emberek nem figyelnek az ellenfél hadmozdulataira –, viszont a Demokratikus Konvenció híveinek egy része kiábrándult és átpártolt Dinu Patriciu szavazóinak táborába.
A többi jelölt a maga 0,1-7 százalékával számításba sem jöhet.
Mint az ábra mutatja, Bukarestben is ugyanaz a helyzet: ha a konvencióból nem rugdosták volna ki egymást, az ellenzék kényelmes többséggel nyerne az első fordulóban, így azonban jelöltjei egymástól lopkodják a szavazatokat.