Mai Waterloo


Kétes értékű babérok elnyerésére törekszik a Duna tévé új vezetősége. Mintha a régi viccet akarná felfrissíteni. Hogyan is hangzott? Ha Napóleon olyan sajtót teremt, mint Ceauşescu, a francia nép a Szabad Európa rádióból értesült volna Waterloóról.
A Duna tévéből nem tudhattuk meg, hogy az Omega-koncert incidenssel kezdődött. De nem ez az első hírcsonkítás kedvencünk legújabb történelmében. Korábban Eörsi Mátyás kolozsvári dicstelen szerepléséből kimaradt egy mondat: „Olyanok vagytok, mint a nyilasok.” Jellemző kijelentés. Történelmi ismeretek súlyos hiányáról tanúskodik, ugyanis a nyilasok nem voltak olyan szelídek, mint a NEM-táblákat felmutató fiatalok. A nyilasok egészen mást tartottak a kezükben. Továbbá a jólneveltség egyik elemi szabálya szerint csak azokat a felnőtteket tegezzük le, akik visszategezhetnek.
Mivel lefigyelési osztályunk nincs, egyelőre ez a két példa szökött szembe, de akik kétszer cenzúráztak, azok további gazemberségre is képesek, ezért féltjük a Duna tévé hitelét. Ha ez így megy tovább, a néző egyre gyakrabban fog átkapcsolni a román hírtelevíziókra, hogy teljesebb információhoz jusson. Kár.
Valamelyest javítana a helyzeten, ha a Duna tévé vezetősége főműsoridőben kiállna a színre és bevallaná, hogyan történtek az eddigi információcsonkítások. Eörsi Mátyás esetében a Sapientia előcsarnokában készült, egyébként unalmasan hosszú lére eresztett beszámolóból már a kolozsvári fiókszerkesztőség kihagyta a jellemző mondatot, avagy a központban javított valaki a nemkívánatos vendég arculatán? A marosvásárhelyi stáb pedig elfelejtett képsorokat küldeni az Omega-koncertet megelőző füttykoncertről, avagy valaki a vezetőségből gondolta úgy, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is?
Ebből megtudnánk, hogy a kiemelt erdélyi tévépublicisták megbízhatón végzik-e feladatukat, illetve hogy az új seprű (tévéelnök) szenved-e bizonyítási kényszertől.