Anya csak egy van


Eddig meg sem próbáltuk gondolatban végigkövetni az SZDSZ valamely korszakalkotó javaslatának következményeit. Harsány adócsökkentési kampánya ettől eltántorított, miután sorra megszavazta az adónövelési törvényeket. De most igazán, komolyan próbáljuk meg elgondolni, mivel járna, ha sikerülne nyélbe ütni a homoszexuálisok házasodását, a gyermeknevelési joggal együtt.
Közismert ellenérv, hogy a különös közegben nevelkedő gyermek eltanulhatja az egyneműek vonzalmát, és akkor a reprodukció nélküli közösségben bekövetkezik a reprodukcióhiányosság újratermelése. Azt senki se állítsa, hogy az együtt élő egyneműek különleges gonddal vigyáznak majd neveltgyermekeik egészséges szexuális nevelésére. A gyermek roppant találékony, ha szülei hálószobatitkait akarja meglesni.
De az SZDSZ erre azt mondhatja, hogy egyéni emberi joghoz fűződik a homoszexualitás és ezzel együtt szavazóbázisának újratermelése. És manapság a személyi jogokkal egyre nehezebb vitába szállni, ha már kitalálják őket.
Az egyneműek házasságának azonban komoly jogi buktatói is lennének. Velük is megtörténnek majd olyan tragédiák, mint a hagyományos házastársakkal: összekapnak, kibékülnek, megint összevesznek, aztán többé nem felejtik az egymásnak okozott csalódásokat. Egyszóval válságba fullad az együttlét, el kell válni, az apósok és anyósok, az egykori örömszülők legnagyobb örömére. A családjog, amelyet az SZDSZ kiterjesztene a különös kapcsolatra, úgy rendelkezik a vagyonelosztásról, hogy a lakás az anyánál marad, aki tovább neveli a gyermeket. Igen, de hogyan lehet megállapítani, hogy két azonos nemű közül – mindegy, hogy azok alkatilag nők vagy férfiak – melyik a nőiesebb? A bíró ezt nem döntheti el ránézésre. Azt pedig senki sem várhatja el a bíróságtól, hogy a nemi élet gyakorlása közben vizsgálja meg a családtagok egymáshoz való viszonyulását. Tanúkkal a bizonyítás kétessé válhatna, ugyanis az a házastárs, aki nem az anyának megfelelő pozíciót töltötte be a valóságban, felkérheti haverjeit anyaságának állítására, hogy a másik kerüljön az utcára. Ellenlábasa ugyanígy járhatna el. Korrupt világunkban bármi előfordulhat.
Ilyen kellemetlenségeknek tenné ki az SZDSZ a védenceit. Miért hagynák magukat?