Játékradar


Addig kavarodott a cirkusz a Zengőre építendő radarállomás körül, amíg kiderült, hogy ezért is a Fidesz a hibás, mert az előző kormány idején hagyták jóvá a helyszínt. Érdekes, hogy ez csak most tudódott ki, amikor a környezetvédők és az alkotmányjogászok megakadályozták a természetvédelmi tájegység megbontását. Amíg az MSZP-s szakminiszter és az egész MSZP–SZDSZ-kormány a radarállomás Zengőre telepítése mellett kardoskodott, addig ebben az egy kérdésben kivételesen a Fidesz nem volt hibás. Most Gyurcsány, amikor a keze meg van kötve, hirtelen felcsap természetvédőnek, és áttervezteti a lokátorállomást. Még jó, hogy nem köti magát valamelyik fához. Vagy fára. Akkor válna igazi népi hőssé.
De ezek a pártacsarkodások szinte érdektelenné válnak a következő kérdés fényében: vajon a 21. század globális harcászatában szükség van-e még földi lokátorokra? Napjainkban, amikor ellopott gépkocsik útvonalát a világűrből követik? Hát még a repülőkét? Mire a földi radar egyszer körbefordulna, a kémhold már rég észreveszi és megbízóinak jelzi a betolakodót. Minek az ormótlan radarernyő, amelyet már a második világháborúban is be lehetett csapni?
Nehogy egyszer kiderüljön, hogy a NATO csupán azért csináltat ilyen játékszereket, hogy valamivel lefoglalja újdonsült partnereit.