Népboltot nyitnak a Törökvágásnál


Túllépte a tűrőképesség határát, nem viseljük el tovább a támadásait – mondta keddi sajtóértekezletén Grigore Zanc megyefőnök Gheorghe Funar utóbbi akcióiról. Csütörtökön Bukarestben összeül a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának Végrehajtó Bürója, amely a prefektus jóslata szerint végre talán kimondja a kormánykoalíciós jegyzőkönyv felbontását.
Újabban naponta hangzanak el ilyen kijelentések. Mint jeleztük, hétfőn az RTDP polgármesterjelöltjének sajtóértekezletén Alexandru Lăpusan államtitkár is sürgette a politikai válást a Román Nemzeti Egységpárttól. A prefektus szintén célzott arra, hogy a Végrehajtó Büróban korántsem ő lesz az egyedüli, aki elképzelhetetlennek tartja a további együttműködést.
A prefektus bevallása szerint, a megyei pártszervezetnek mindvégig csak kára származott az RNEP társaságából, de országos érdekek miatt nyelniük kellett. Az RTDP-RNEP együttműködésnek különben az egész párt itta a levét, ezt a politikai házasságot mindvégig a zsarolási viszony jellemezte. Befogadták Funarékat a kormányba, hogy segítsenek a parlamentben a törvények elfogadtatásában, de minden szavazatukért nyújtották a markukat, követelőztek.
Úgyszintén országos érdekekre hivatkozott Grigore Zanc, amikor arra a kérdésre adott választ, miért nem indított eljárást a kolozsvári polgármester egyetlen visszaélése ellen sem. Meg volt kötve a keze... Aztán mintha megbánta volna túlhajtott őszinteségét, magyarázkodni kezdett, hogy a kormány által menesztett ellenzéki polgármesterek súlyos visszaéléseket követtek el, míg Funar nem éppen olyan nyilvánvalóan sértette meg a törvényeket. Példának a gépkocsik másodlagos adózását és a polgármesteri hivatal létszámának felduzzasztását hozta fel. Hát ezek valóban csirkeperek lettek volna, a Bună Ziua építési engedélyéhez képest...
A sajtóértekezleten a prefektus a nyugdíjasok tiltakozó menetével kapcsolatban elmondta, hogy a kormányra tartozó problémákat továbbította Bukarestbe, másokra helyben próbálnak megoldást keresni. A Rákóczi úti Albina élelmiszerüzletben (a Törökvágás közelében) nemsokára megnyitják a népboltot, ahol az első szakaszban nyugdíjasokat szolgálnak ki, a beszerzési lehetőségek bővítése után más kisjövedelmű személyek is beléphetnek. Szegénységi bizonyítvánnyal. Nem kell szégyellni. Gazdag országokban is vannak népboltok – vigasztalt a prefektus.