Gyurcsánytalanság


Hihetetlen! A mai budapesti kormánynál kevésbé magyarellenes bukaresti kormány is belekötött a Trianon-filmbe! Hát már mindenki ennyire kiszámíthatatlan?
Éppen ezért óva intjük az egyébként egyre rokonszenvesebb Băsescu-kormányt (ne sziszegj, Bubi, ez nem elírás) és benne az eddig szimpatikus Mona Muscă művelődési minisztert, hogy egy másik Koltay által rendezett film miatt nehogy hasonló botrányt csapjanak. Annak a filmnek egészen más a hátországa. Karakán, gerinces, büszke, méltóságteljes, meg minden, ami a magyar kormányról és az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezetéről egyáltalán nem mondható el. Ha abba a Koltay-filmbe valaki bele mer kötni, az nem ússza meg szárazon.
Apropó: a témával kapcsolatban éppen Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök esete példázza a fokozott óvatosság szükségességét. Magyarokon akart ütni, és antiszemita kijelentésre ragadta indulata. Azt mondta, hogy akik továbbra is a kettős állampolgárság mellett kardoskodnak, és nem elégednek meg az ő közjogi újításaival, nemzetietlen bitangok. Mivel a népszavazás előestéjén a jóérzésű emberek oldalán a debreceni zsidó hitközség is igen szavazatra buzdította tagjait, Gyurcsány őket is nemzetietleneknek nyilvánította. És bitangoknak. Ejnye.
Egyébként azt sem érdektelen firtatni, hogy a szocialista nagytőkés miniszterelnök a pápánál miért panaszkodott a katolikus egyházra az igen szavazatra buzdítás miatt, és miért nem fejezte ki méltatlankodását az illetékes közel-keleti egyházi főméltóság színe előtt is.