Az állampolgárság kufárjai


Múlt évi utolsó lapszámunk Agora rovatában közöltünk egy díszpéldányt a kettős állampolgársággal kapcsolatban Magyarországról küldött gyalázkodásokból. Abban volt egy „érv”, amelyet kezdetben nem nagyon értettünk. Azt állította a NEM-es szavazó, hogy többek között azért utálja erdélyi „testvéreit”, mert 6-8 személynek elintézhette volna a magyar állampolgárságot, de azok a megbeszélt időben nem jelentkeztek a pályaudvaron és nem is telefonáltak.
Az első kérdés: miért nem örvendett a találkozó meghiúsulásának? Hiszen megszabadult a jó adag nyűgtől, amit a 6-8 személy kalauzolása, elszállásolása, étkeztetése jelentett volna. Második kérdés: miért nem hívta fel ő telefonon őket, vagy ha ez túl költséges, miért nem írt levelet legalább egyik erdélyi „testvérének”, hogy mi történt, fiúk, miért gondoltátok meg magatokat? Harmadik kérdés: hogyan tudott 6-8 személyre annyira megharagudni, hogy aztán a NEM szavazattal egy egész nemzet arcáról égesse a bőrt?
A magyarázatot úgy találtuk meg, hogy visszafelé haladtunk a kérdések megválaszolásában. Levelezőnk azért haragudott meg több millió határon túli magyarra, mert nem ismerte személyesen azt a 6-8 embert, akin kitölthette volna mérgét. Mert ha ismeri őket, akkor tudná a telefonszámukat vagy a levélcímüket. Ha pedig nem ismerte őket, akkor nem haveri alapon járt volna el érdekükben, így vendéglátása nem nyűg, hanem extraprofittal járó idegenforgalmi tevékenység lett volna.
Tehát nemcsak olyanok szavaztak NEM-mel, akik ostobán elhitték az SZDSZ és az MSZP süket dumáját a nyugdíj, az aszpirinadag, az iskolatej megfelezéséről, hanem azok is, akik a magyar állampolgárság elintézéséből busás hasznot húznak. Ezek a megélhetési kormánypropagandisták jövedelmüket látták veszélyeztetve a magyar állampolgárság honosítás nélküli megadása esetén, ezért álltak teljes mellszélességgel Gyurcsány mellé. Aki az állampolgársági hercehurca körül kialakult korrupciós fertő tartósítását is kivívta ellenkampányával.
Ki tudja, miért? Talán az állampolgárság kufárjai valamilyen módon magasabb szintre is letejelnek. Mint ahogy feltételezhető, hogy a drogliberalizációért sem önzetlenül törik össze magukat egyesek a baloldalon.
Bravó, MSZP és SZDSZ. Ezt még a Balkánon is megirigyelhetnék.