15 kérdés a polgármesterhez


Gyűrűzik a választási kampány központi botránya. A jelenlegi polgármester már Adrian Năstasénak is feljelentette Ioan Rust, hogy villában lakik, ellenlábasát felszólította, hagyja el lakását, továbbá felhívással fordult sokgyermekes családokhoz, hogy költözzenek be a Voltaire utca 16. szám alatti házba.
Ezeknek a fogalmazványoknak a stílusából kiolvashatók a kétségbeesés jelei – értékelte Ioan Rus hétfői sajtóértekezletén, és sajnálattal jelentette be, hogy nem ragaszkodhat a kampány elején tett fogadalmához. Szeretett volna csak a városgazdálkodásra szorítkozni, vetélytársaira nem tett megjegyzéseket, de a történtek után...
Egyelőre 15 kérdést fogalmazott meg Funarnak, azzal a megjegyzéssel, hogy ha ezekre nem kapnak választ a címzettől, akkor maguk tárnak a nyilvánosság elé bizonyos információkat. Íme néhány a kérdések közül: Miért Kolozsvárról és nem Szatmárnémetiről vagy Nagyváradról alakult ki az interetnikai szembenállás képe a nagyvilágban? Mennyibe kerültek a polgármesteri hivatal ceremóniái? Hát a szobrok és az emléktáblák? Miért nem mentették fel az anyagi felelősség alól a városvezetést a Számvevőszék három ellenőrzése után; hányas számú az RNEP-igazolványa a hivatalnoknak, aki ezeket az iratcsomókat őrzi? Hány törvénytelen építési engedélyt adtak ki? A polgármester és családtagjai vagyoni helyzetében milyen változás következett be? 1992-1996 között politikai-gazdasági partnereinek hány olyan lakást utalt ki, amelynek felülete meghaladja a személyenkénti 10 négyzetmétert; ezek közül hány tagja az RNEP-nek? Hány pere van folyamatban?
A sajtó több képviselője a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja számára kényelmetlen kérdéseket tett fel: ha ennyire kellemetlen az a bizonyos személy, miért hagyták megnőni? Miért nem lépett fel erélyesen ellene prefektusán keresztül a nagyobbik kormányzó párt? Míg az ellenzék 113 polgármesterét gyorsított eljárással mozdították el tisztségéből, Funar ellen meg sem kezdődött a felfüggesztési eljárás, pedig többször szolgáltatott rá okot. Miért van az, hogy amikor megjelent Funar hírhedt feketelistája a 10 négyzetméternél nagyobb lakfelületet bérlők kilakoltatásáról, a prefektus tétlenül elnézte a bérlők zaklatását? Ez már magas politika, nem a polgármesterjelölt asztala – jelezte Ioan Rus, és hagyta, hogy a jelen lévő Alexandru Lăpusan államtitkár, az RTDP alelnöke válaszoljon az ilyen jellegű kérdésekre. A központi vezetés véleményére is utaló érvelés szerint Grigore Zanc túl finom ember ahhoz, hogy leereszkedjen ilyen problémák szintjére (de hivatalnokait odatehette volna – hangzott szinte kórusban az ellenvetés az újság- írók részéről). A Román Nemzeti Egységpárttal a házasélet egyébként sokat ártott az országnak és az RTDP-nek, ezért Alexandru Lăpusan minden alkalmat megragadva győzködi az országos vezetőséget, hogy mielőbb jelentse be a válást. Az RNEP-ről és – szerinte – tükörképéről, az RMDSZ-ről azt állította az RTDP alelnöke, hogy eddig mindkettő fölött érvényesült valamilyen fajta ellenőrzés, Funar pártja azonban igyekszik ettől szabadulni. Ennek kifejtését egy későbbi időpontra halasztotta, talán tudományos ülésszakot sem ártana erre a témára összehívni. Addig csak annyit árult el az ellenőrzés természetéről, hogy valakiknek érdeke mindkét szervezetben egységben tartani a különböző politikai áramlatokat.
A nem mindennapi nyilatkozat után a kampánystáb tagjainak többször figyelmeztetniük kellett az újságírókat, hogy térjenek vissza a polgármester-választás problematikájára.