Mibe kerül a zsoldosítás?


A Helsingin Sanomat finn napilap szeptember 12-i számában A hadkötelezettség megszüntetése megnöveli Európában a katonai kiadásokat címmel az európai államok hadi kiadásairól ad közre részletes, statisztikai adatokban és táblázatokban bővelkedő ismertetést. A lap szerint az EU-országok 2003-ban 173 milliárd dollárt fordítottak honvédelemre. Ebből Nagy-Britannia hadi költségvetése több mint 40 milliárd dollárt tesz ki. Az Amerikai Egyesült Államok honvédelmi kiadása pedig kétszerese az összes (25) EU tagország összkiadásának. Az európai országok honvédelmi kiadásai 1998 óta évente egy-két százalékkal növekednek.
A lap szerint a fizetett hadsereg fenntartására való áttérés, a zsoldosoknak fizetendő magas összegek, illetve az általuk igényelt modernizáció miatt igen költségesnek bizonyult.
Hivatalos finnországi körökben a nemzeti hadseregtől való megválás gondolata egyelőre fel sem merül.
K. K., Finnország
*
Ezzel szemben a magyarországi sorkatonai szolgálat megszüntetése ellen a nemzetibb érzelmű politikusok fel sem merik emelni a szavukat. Nemcsak azért, mert szavazatokat veszítenének, hanem attól kell tartaniuk, hogy a kormánypártok előveszik a trianoni békeszerződést, amely pontosan megszabja, hány katonája, lövege, lövészárokásója stb. lehet a legyőzött, megcsonkított, megalázott Magyarországnak. És ha ez nem volna elég, akkor visszamennének Mohácsig, amikor megvalósult Magyarország első teljes leszerelése.
Ezzel a törvényalkalmazási ötlettel szintén az SZDSZ rukkolna ki, miután a nyilasszerű tüntetés betiltását is egy régi békeszerződés előírásaira alapozta. A párizsi békeszerződés valóban kötelezte a legyőzött, visszacsonkított, megalázott Magyarországot a fasiszta szervezetek betiltására. De ugyanaz a békeszerződés nem tiltotta, sőt hatalomra segítette a sztálinista tömeggyilkos pártokat a kelet-európai országokban, ezért mostanában nem ildomos hivatkozási alapnak tekinteni. A balliberális politikában azonban nincs illem.