Az ebül szerzett jószág tipikus esete


Számos népi bölcsesség jut az ember eszébe ezekben a napokban, hetekben, hónapokban, amikor az MSZP és az SZDSZ jól megérdemelt mélyrepülését követjük figyelemmel. Például: aki hazudik, az lop is. Hazudták, hogy a Fidesz 23 millió román vendégmunkást zúdít Magyarországra, hazudták, hogy az erdélyi magyarok csődbe juttatják az egészségügyet, ha nem az ún. baloldal kerül hatalomra, lassan hazudták, hogy mindenki megértse, hogy nem lesz gázáremelés stb.
Miután telehazudták a választási kampányt, loptak is szavazatokat az autóbuszokkal a helyszínre szállított bugyuta választókkal és számtalan hasonló agitátormódszerrel, amelyet később a politológusok mélyrétegi szervezettségnek neveztek „szakszerűen”.
A 2002. májusi álmatlan éjszakákért úgy is vigasztalhatjuk magunkat, hogy lám, újfent bebizonyosodik, hogy Isten nem ver bottal, az ebül szerzett jószág ebül vész el stb.
Sajnos, egy másik közmondás továbbfejlesztett változata is jellemzi a helyzetet: a legszebb öröm a káröröm, de haszontalan, értelmetlen, sehova sem vezet. A műveletlenségében Ceauºescuhoz hasonlító Medgyessy válsága után jön egy másik Kiss-szerű (KISZ-szerű?) miniszterelnök vadonatúj kormányával, amely lop is és hazudik is, például ilyesmiket, hogy nem volt gázáremelés, a 23 millió román csak téves jóslat volt, az egészségügyet mégis az erdélyi magyaroknak juttatott négy aszpirin vitte válságba és nem a kormánypártokhoz közel álló befektetők kapzsisága stb. stb. És ami számunkra még fájdalmasabb: pesszimista számítások szerint további másfél év áll a rendelkezésükre, hogy erősítsék az RMDSZ trónbitorlóit pénzzel, befolyással, „jószomszédság-politikával”, újabb mérhetetlen károkat okozva az erdélyi és általában a határon túli magyarságnak.
Az MSZP és az SZDSZ bukása még azért az alávalóságért sem méretarányos büntetés, hogy az RMDSZ önkinevezett vezetőit diktatórikus vezetési módszerekre bátorították. A baloldali magyar hatalmi háttér nélkül a kis lépések politikusai (akik egyébként hétmérföldes csizmában járnak az egyéni gyarapodás útján) nem merték volna eltávolítani Tőkés Lászlót az RMDSZ vezetőségéből. Az más kérdés, hogy erre alaposan ráfizethetnek. Mint ahogy arra is, hogy vérszemet kapva össze-vissza csapkodnak, többek között meggondolatlanul feljelentik a székelyudvarhelyi szoborparkot.
Ui.: Senki se gondolja, hogy nem ismerjük el az MSZP és az SZDSZ politikusainak kormányzási képességeit. Hogyne, készséggel elismerjük egyetlen vívmányukat, és javasoljuk annak rögzítését a rekordok könyvében. Elérték, hogy Augusztus 20-ára miniszterelnök nélkül maradt az ország, majd a néhány nappal korábban megbukott gyermekügyi miniszter lett az egyik reményteljes miniszterelnök-jelölt.
Amennyire kimutatták foguk fehérjét a nemzeti ügyekben, meglehet, hogy ez az ünneprontó fegyvertény is szerepelt valamelyik ötéves vagy száznapos tervükben.