Ki volt Csaba királyfi modellje?


Aki meghallgatta Orbán Viktor sziporkáit a 15. Tusványos zárónapján, óhatatlan vágyat érzett, hogy felkeresse Székelyudvarhelyen a szoborparkot, amelyben Csaba királyfi arcvonásait állítólag éppen az előző és leendő magyar miniszterelnökről mintázta a szobrász.
Erre az RMDSZ legutóbbi Szövetségi Képviselők Tanácsán hívta fel a figyelmet egy éleslátású aktivista, és pillanatig sem kételkedtünk szavaiban, mert ugyan kiről mintázhatták volna Csaba királyfit. Csak nem Medgyessyről? Vagy Kovácsról? Esetleg valamelyik férfiasabb MSZP-Ildikóról, -Mónikáról? Olyannak a székelynél sokkal kevésbé önérzetes népcsoportok sem szeretnének látszani.
Orbán Viktor szempillantásnyi idő alatt kész volt a válasszal arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Medgyessy is csináltatott magának az idén egy Tusványost. Azt mondta a Fidesz elnöke, hogy egy termék értékét jelzi, ha hamisítani kezdik. Vagy úgyszintén pillanatok alatt fejtette ki a romániai magyarság autonómiatörekvéseinek egyik legsúlyosabb akadályát, azt, hogy a többségiek a magyarság vezetői közötti vitából arra a következtetésre jutottak, hogy azok jelentős része nem is akar és nem is tud autonóm intézményeket teremteni. Pedig most kellene ütni a vasat – mondta Orbán Viktor –, mert…
No de ne akarjuk e rövid jegyzetben kimeríteni a szabadegyetem egész napirendjét, arra való e dokumentumlapszám. A lényeg az, hogy a tusványosi táborzárás után siettünk Székelyudvarhelyre. Csalódásunk leírhatatlan volt. Csaba királyfi mellszobrát nem Orbán Viktorról mintázták. Esetleg az egyik füle hasonlít, de a többi szoborelem távolról sem. Ezt a lehetőséget bizony a művész kihagyta. Kivívta volna az RMDSZ-vezetőség irigységből fakadó rosszallását (amit így, alaptalanul is kiváltott), de a párhuzam sugallásával mélyen bevéste volna a nevét a politikai művészettörténelembe.
Izgatottan várjuk a következő SZKT-ülést, hátha megtudjuk, hogy valójában ki ült modellt Csaba királyfi mellszobrához. De bárkit akarnának gyanúba keverni, nem fogunk bedőlni. A Csaba–Orbán bliccelésből megtanultuk, hogy már elhihető apróságokban sem hihetünk a „belső” parlamentnek.