Listaösszeállítási javaslat


Marcel Lăzăreanu, a Románia Alternatívája Párt kolozsvári polgármesterjelöltje javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a kolozsvári diákság zökkenőmentesen szavazhasson a helyhatósági választáskor. A törvény értelmében a hat hónapja ideiglenes lakhelyen tartózkodók az illető helységben szavazhatnak, ha feliratkoznak a választói névjegyzékre. A feliratkozást azonban úgy is meg lehet szervezni, hogy az apolitizmusra kicsit is hajlamos diáknak elmenjen a kedve a sorban állástól. Ezért Lăzăreanu azt javasolta, hogy a Diákművelődési Házban létesítsenek választási listairodát. Ezzel kapcsolatban felveszi a kapcsolatot az újraalakult Diákligával.
Heti sajtótájékoztatóján a polgármesterjelölt elítélte az elnöki látogatás idején elkövetett erőszakcselekményeket, szemtanúkkal és jogsegéllyel áll az áldozatok segítségére. Ugyanakkor megrökönyödését fejezte ki, hogy Adrian Năstase angliai helyi érdekű adássá fokozná le a BBC nemzetközi hírszolgáltatását azért, mert nem mindig a nagyobbik kormányzó párt szája íze szerint tálalja a híreket.
Városgazdálkodási elvei közül ismertette a polgármesteri hivatal politikamentessé tételére vonatkozó elképzeléseit, valamint azt, hogyan kapcsolható vissza Kolozsvár a közép-európai életformába, követendő példát látva abban, ahogyan Andrei Marga rektor ápolja a tudományegyetem európai jó hírét. A város arculatának helyrehozása érdekében privatizálná a közszolgáltatást. Végül pedig ismertette választási szlogenjét: Kolozsvárnak kolozsvári polgármestert.