Értelmiségi nyílt levelezés


Kettőnél több, de négynél kevesebb értelmiségi javában rágja ceruzája végét, miközben újabb nyílt levelet ír azért, hogy vezetőinknek nevezett személyek nehogy eltántorodjanak az alkotmány megnépszavaztatásától, még azután sem, hogy a Székely Nemzeti Tanács hirdetésének több plakátragasztóját az alkotmányos rend megbontására irányuló cselekménynek nevezett ürüggyel molesztálták órákon át a román rendőrségen.
A nyílt levél megfogalmazói szerint egy ilyen apró interetnikai koccanásért igazán kár volna cserben hagyni Adrian Paunescu pártját, valamint szeplőt pöttyenteni az ország nemzetközi megítélésre kikent-kifent arculatára.
A levelezők bizonyára külön kitérnek arra, hogy a napokban Kolozsváron egy polgármester szintén értelmiségi levelezésbe kezdett annak érdekében, hogy az emberek ne szavazzanak az új alkotmányra, mert az Románia elmagyarosításához vezetne. Mivel az utóbbi 13 szerencsétlen évben tartósan beállt tendenciák közepette ilyesmi a Mindenhatónak sem sikerülne, nemhogy egy átmeneti alkotmánynak, a nagyromán nemzetféltő szerepét eljátszó polgármester levelének tartalmát pillanatig sem szabad komolyan venni. Viszont jól lehet vele fenyegetőzni: aki nem népszavaz, vagy az alkotmány ellen szavaz, az a román nacionalisták malmára hajtja a vizet. (Mellesleg: mutassanak már egy malomárkot ezen a környéken, amely nem román nacionalista kereplőt üzemeltet.)
Szóval van mit összehordaniuk értelmiségi nyíltlevelezőinknek, de mielőtt elkábulnánk tisztánlátásuktól, jusson eszünkbe, hogy három évvel ezelőtt milyen lélekszakadva tolakodtunk az urnákhoz azért, hogy Ion Iliescu elnököt minél több szavazattal emeljük olyan pozícióba, ahol könnyűszerrel lepöccintethet bármilyen magas szobrot. Akkor is attól féltettek bennünket, nehogy egy másik, valamivel nacionalistább román párt malmára hajtsuk a vizet. Mintha nekünk örökösen a kevésbé rosszat kellene választanunk az egyformán rossz lehetőségek közül.
Amennyi ravaszsággal törnek létünkre, az is elképzelhető, hogy Nagy-Románia Párt nincs is. Az csak spanyolfalnak használt alapszervezete a mindenkori román kormánypártnak, és mostani acsarkodása az állítólag európaibb alkotmány ellen csak arra való, hogy a romániai magyarságot a szavazóurnákhoz hajtsák.