Előválasztás – magyarok nélkül


Mégis van esély a megállapodásra az ellenzék kolozsvári közös polgármesterjelöltjére vonatkozóan. Ha a helyi pártvezéreknek nem sikerült, összedugták a fejüket a magas szintűek Bukarestben, és kidolgozták a menetrendet. Ezek szerint a Demokratikus Konvenció, a Polgári Szövetség Pártja, a ’93-as Liberális Párt és a Szociáldemokrata Szövetség (Demokrata Párt és Szociáldemokrata Párt) május 12-én egy végső közvélemény kutatást szervez, és amelyik jelöltjük a legesélyesebbnek jön ki, a listán marad, a többi visszalép.
Iuliu Păcurariu, aki keddi sajtóértekezletén ismertette a legújabb ellenzéki megállapodást, a lehető legderűsebben nyilatkozott arról, hogy mit tesz abban az esetben, ha nem ő nyeri el az ellenzéki beállítottságú szavazók kegyeit. Plakátjait addig ő is kifüggeszteti, és ha nem marad meg polgármesterjelöltnek, új feliratot helyeztet rájuk: a Szociáldemokrata Szövetség első számú tanácsosjelöltje.
A közvélemény-kutatás módszertanára javaslatot terjeszt elő, hogy magyar nemzetiségű lakosokat ne vonjanak be a mintába. Az RMDSZ ugyanis nagyon világosan leszögezte: azt a polgármesterjelöltet támogatja, akinek esélye van a román szavazatok legalább 30 százalékának megszerzésére, tehát aki a magyarok több mint 20 százaléknyi szavazatával elmozdítja a jelenlegi polgármestert. Elvben az RTDP jelöltje is számításba jöhet, de csak elvben – tette hozzá Iuliu Păcurariu –, mert Ioan Rus messze áll a 30 százaléktól. A magyarok szavazata tehát eleve kiszámítható, soraikban az egyéni rokonszenv választáskor nem játszik szerepet, annak felmérése értelmetlen, és megzavarná a közvélemény-kutatást. A jelen lévő újságírók kétségüket fejezték ki, hogy ebbe beleegyezik-e az ellenzék többi vezére. Meglehet, hogy egyesek a közvélemény-kutatáskor is számítanak a magyarok rokonszenvére, és akkor mindenféle ellenérvet felhoznak Păcurariu javaslatának megtorpedózására.
(Zárójelben: a megoldás roppant egyszerű. Ha az RMDSZ valóban kíváncsi arra, hogy az ellenzéknek melyik jelöltje a legkedveltebb a román szavazók soraiban – ami nem kétséges –, és ha valóban működik a csodált, irigyelt vagy rettegett jeladás, akkor meg kell kérni a magyar szavazópolgárokat, hogy a május 12-i felméréskor ne válaszoljanak a kérdőívekre. Mondják azt, hogy nem laknak a kincses városban, vagy nem politizálnak. Azt ne mondják, hogy még nem határoztak a polgármester személyét illetően, mert akkor a „nem tudom” kategóriába kerülnek, és ezzel is befolyásolják a közvélemény-kutatást.)
A sajtóértekezleten Iuliu Păcurariu elsősorban városgazdálkodási ügyekkel foglalkozott. Ismertette azt a tervet, amely jelentős külföldi támogatással az egész Erdélyi Mezőséget ellátó vízvezeték kiépítését célozza, és jelezte, hogy lehetőség volna egy olyan német berendezés beszerzésére, amely a burkolat feltörése nélkül cseréli a vízvezetéket. Ha ezt nem szerzi be a város, hamarosan fel kell túrni a nemrég felújított Honvéd utcát.