Atomjelentés


Bolygóközi vizsgálóbizottság érkezett egy közép-európai országba, hogy megvizsgálja, mi okozhatja a Tejút háttérsugárzásának emelkedését.
A vendégek hosszas tartózkodásra berendezkedtek a globális felmelegedéstől kiszikkadó közép-európai tenger partján az évi esedékes árrobbanás miatt üresen kongó szállodában, és belemélyedtek a napi sajtó tanulmányozásába.
– Micsodaaaa? El kell adni a kórházakat azért, hogy legyen pénz a betegek gondozására? – kiáltott fel kisvártatva egyikük. – És akkor majd az utcán folyik a betegápolás?
– Ez semmi! Né, mit találtam én – mondta egy másik atomellenőr. – Azért nyílik egyre több magántemető, mert a hatalmas nyereséggel működő temetkezési vállalkozók nem tudják, mit kezdjenek a pénzükkel. Az újságok mégis tele vannak siránkozással, hogy fogy a népesség. Ezek a földi teremtmények miért nem úgy intézik, hogy élni legyen érdemesebb, mint meghalni?
Ezen még elmorfondíroztak egy darabig, aztán más furcsaságra bukkantak. A mezőgazdasági termelők az árvíz, a szárazság és az EU-csatlakozás miatt sorra mennek tönkre, miközben az élelmiszerek bel- és külkereskedői betegre keresik magukat.
A következő információktól erős késztetést kaptak, hogy azonnal lapozzák fel az értelmező szótárt, de semmi kétség, érzékük nem csalt, a bank- és biztosítási szektor valóban nem nevezhető létfontosságúnak, sőt akár parazitának tekinthető, mégis a pénzforgatók csípik le a legnagyobb részt a társadalmi haszonból, mert a politikusok rájuk bízzák részesedésük megállapítását. Mi több, ha a társadalmilag elfogadottnál sokkal mélyebben nyúlnak a kasszába, a lopott pénzből sztárügyvédeket alkalmazhatnak, akik azt tanácsolják nekik, hogy amíg csak lehet, ne térjenek haza külföldről.
Azt aztán végképp nem értették, hogyan kerülhetnek a parlamentbe bankárok és bankárokhoz közel álló egyének, miért szavaznak egyszerű, munkájukban megcsúfolt, kisemmizett emberek olyan állampolgártársaikra, akikről messziről bűzlik, hogy egyetlen ideológiájuk a pénz, a profit, az adóbevasalás.
Ezek után a Tejút háttérsugárzásának növekedését vizsgáló bizottság tagjai el sem mentek az atomerőműhöz. Interglobális e-mailen megírták feletteseiknek, hogy ilyen szellemileg elmaradott népességnek nem lenne szabad megengedni az atomenergia alkalmazását.