Tolakodási sáv törvénysértőknek


Vadkapitalizmusunk hajnalán egy közismert banktulajdonos, aki teniszbajnoki hírnevét nem polgármesterkedéssel próbálta kamatoztatni, panaszkodott, hogy Romániában nem képes eléggé gyorsan haladni. A közúti állapotokkal példálózott: kevés a négypályás út, és a meglévőkön rossz a közlekedési morál, a sofőrök gonoszak, irigyek, az úttest közepén döcögnek ócska járgányaikkal, hogy ne tudjanak nagyobb sebességre kapcsolni azok, akik korszerűbb autókkal közlekednek és mernek is hajtani.
Azóta teljesült a kívánsága. A módosított közlekedési törvény rendőri piszkálódás terhe mellett tiltja a gyorshajtás szándékának akadályozását. A második sávot nem szabad huzamosan használni; aki csak törvényes sebességgel bátorkodik közlekedni, annak az úttest szélére kell takarodnia, ahol a jóval több kátyú nemcsak a megengedett, hanem a gazdaságos sebesség elérését sem teszi lehetővé.
Jobban jártunk volna, ha a parlamenti tagok megszavazzák maguknak a kékfény használatát. Úgy csak néhány száz tolakodót kellene elviselni az országutakon. Ha azonban a gyorsítósávot elvben állandóan üresen kell tartani, az újgazdagok villódzással, tülköléssel, szirénázással éppen a törvény „szellemében” mindenkit félreseperhetnek maguk előtt, és ha a hatóságok véletlenül észreveszik gyorshajtási kihágásukat, magas összeköttetéseik, a legnagyobb bírságot is könnyedén elviselő pénztárcáik fedezékében jót röhögnek a kalandon.
A kockázatvállalóknak fenntartott gyorshajtási sáv szellemét a közéletbe is bevitték. Nagystílű zsebesek rakétasebességgel érkeznek a társadalmi csúcsra a börtön helyett. Újabban a politikai röppályára is kitették a táblát: akinek nincs minden megyére kiterjedő mechanizmusa, ne merészeljen a nagyok útjába állni. Számunkra különösképpen fájdalmas, hogy ebben a gátlástalan tolakodásban olyanok is, akikben valamikor bíztunk, akikben a romániai magyar nemzetiség megmaradásának letéteményeseit láttuk, ma a román gyorshajtókkal egy bolyban száguldozva igyekeznek mellékösvényre taszítani kisebbségi létükben amúgy is szorongatott nemzettársaikat.
A közlekedési törvényt időnként megpróbálják foltozgatni. Aki a törvényes határt jelentősen meghaladó sebességgel hetvenkedik az országutakon, júniustól hosszabb időre elveszítheti vezetői jogosítványát. Annyi baj legyen. Újgazdagék legfeljebb libériás sofőrt alkalmaznak.
Miután közéleti közlekedésünknek a kormány számára fontos megfigyelői, az amerikai nagykövettel az élen, megjegyzéseket fűztek ezekhez az állapotokhoz, más törvényeket is megpróbálnak szeplőteleníteni. Hogy mi lesz ennek az antikorrupciós pártakciónak az eredménye? Kb. ugyanaz, mint a közlekedési törvény esetében. Megnövekszik a vállalkozói csendestársak (libériás sofőrök) száma és átszámítják a kenőpénz alapegységét. A politikában is. Már hangzott el ajánlat bejegyzett párt részéről, hogy kiadja magát albérletbe olyanoknak, akiket a pártmonopóliumi törvény eltilt a pályától. Az albérleti díjról majd megegyeznének, mint egyes pártokban a mandátumok áráról.
A demokratikus esélyegyenlőség helyreállításához a törvényfoltozgatásnál sokkal több kellene. Például egy sikeres forradalom. Hogy milyen legyen, azon hosszasan el lehetne vitatkozni. Lehetne társadalmi vagy gazdaságirányítási, kibernetikai, műszaki, természettörvény-védelmi, bármilyen, csak utána ne lehessen azt mondani, hogy tetszettek volna igazi forradalmat csinálni.