Bevégeztetett


Tehát Markóéknak sikerült az, amibe Ceauşescu belebukott. Tőkés Lászlót a bal-kereszténydemokraták körbecsaholták, mint annak idején a szekusok, majd képzeletbeli politikai Menyőbe száműzték, de most nem dőlt azonnal össze az egypártrendszer.
Csakhogy a parlamenti választásokon a kongresszusi kiválogatottak („küldöttek”) szavazata nem lesz elegendő az 5 százalékos küszöb átlépéséhez, és az amúgy is megfogyatkozott mezei tagok közül nagyon sokan nem lesznek hajlandók olyan jelöltlistákra pecsételni, amelyeken a színt vallott állampárti aktivisták nevei virítanak.
Annyi baj legyen. Próbáljuk ki a következő politikai útvesztőt is. Az RMDSZ volt már második legnagyobb parlamenti párt, megfordult a neptunfürdői szalonokban, bejutott egy jobbos kormányszövetségbe, majd a balos háttérkoalícióba, és egyik kísérletbe se szakadtunk bele. Kétszázezerrel megfogyva, de törve nem, még létezünk. Biztosan átvészeljük a parlamenten kívüliséget is.
A cigányok megosztására kezdettől fogva nagyobb figyelmet fordított a román hatalom, ugye van elnökük, királyuk, császáruk, vajdájuk és néhány száz önálló politikai jellegű szervezetük, a parlamentben egyetlen, hivatalból kinevezett képviselőjük emelgeti a kezét, és dehogyis pusztultak bele. Lélekszámuk nem csökken, hanem növekedik. A sokat hangoztatott vagyonvisszaszerzés terén azzal az egy szál képviselővel is nagyobb eredményt értek el, ha pusztán a visszanyert arany mennyiségét vesszük számításba. Nem kérkednek az összes román állampolgárnak megadott vízummentességgel, körbejárják anélkül is a világot, sőt, ha ügyesek, és főleg ha jobboldali kormányon akarnak ütni egyet, nemzetközi utazási támogatást is kapnak (lásd a zámolyi esetet). Szemlátomást több pagodát építettek, mint ahány RMDSZ-kastély készült az utóbbi 13 ragyogó évben. Etnikai szolidaritás hiányában rohamosan mélyül ugyan a szakadék a gazdag és a szegény romák között, de egymás sarcolásában parlamenten belül vagy kívül egyaránt hatalmas tapasztalatkészletet lehet felhalmozni – lásd a mi példánkat. Tehát mi, közemberek, egyszerű választópolgárok nem sok jóra számíthatunk, de sokkal több rosszra sem.
Legyünk hát optimisták, ne áruljuk el szomorúságunkat amiatt, hogy az RMDSZ VII. kongresszusán bevégeztetett az 1989. decemberi forradalom kisajátítása.