Szabad a viccvásár


Más lapok olvasói is kedvelhetik az Erdélyi Naplóban megjelenő politikai vicceket, különben nem tekintették volna közkincsnek azt a poént, hogy azért nem lehet a kolozsvári magyar színházban megrendezni a moszkvai túszdrámát, mert nincs hozzá közönség.
Politikailag újra viccelődünk, hátha kollégáink erre is ráharapnak. Azt mondta régen reggelente a pekingi rádió, hogy Mao elvtárs felébredt, ébredjetek ti is, kedves hallgatóink. Most Mao elvtárs nyújtózik egyet, nyújtózzatok ti is, egyszerű kis kínaiak. Most Mao elvtárs átússza a Sárga folyót, sportoljatok ti is valamit. Mao elvtárs ezután hozzáfog reggelije elköltéséhez, kívánjatok neki jó étvágyat.
No, ennek a régi viccnek a mintájára képzeljük el egyik reggeli ébredésünket az össz-szövetségi marosvásárhelyi rádió hangjára: Markó úr ma is nyújtózik egyet, ti, kedves rádióhallgatók húzzátok meg magatokat akkorára, ameddig az RMDSZ támogatását élvező kormányok által elszabott takarótok ér. Markó úr most átrobog Budapestre, ti eredjetek a nyomába biciklivel, amelyre nem kell félhavi fizetésnek megfelelő biztosítást fizetni (még!). Markó úr hazatérése után azonnal interjút ad a Népszabadságnak a MÁÉRT-ről és újra bebizonyítja, hogy neki mindenről Tőkés jut eszébe, ti, kedves hallgatók, írjatok a helyi lapoknak halálozási apróhirdetéseket demográfiai helyzetünk jellemzésére. Markó úr most Kuncze Gábort rendkívül kedves vendégként fogadja, és azt mondja neki, hogy az RMDSZ és az SZDSZ között mindig a legjobb volt a kapcsolat, ti, egyszerű kis mezei RMDSZ-tagok emlékezzetek arra, hogy Kuncze úr pártja a választási kampányban tőlünk féltette a magyarországi egészségügy anyagi helyzetét. Kedves hallgatóink, nagy szerencse, hogy nem rohantuk meg a 23 millió román alkalmi munkással Kovács és Kuncze urak Magyarországát. Most Markó úr mit mondhatna viszonyairól legkedvesebb vendégeinek? Ezzel véget is ért napi 24 órás adásidőnk, Markó úr holnap is felébred, majd ébredjetek ti is. Ja, de ne teljesen, mert akkor hallgató nélkül maradunk.