Zsarolhatatlan forradalmár


Október végén minden évben találkoznak a kolozsvári Heltai-klubban azok, akik behatóbban érdeklődnek az 1956-os események történelméről. A hagyományt a néhai Gagyi Balla István teremtette meg. Az idén Pongrácz Gergely, a legendás Corvin-közi parancsnok emlékezett bajtársaira, akikkel 46 évvel ezelőtt szembeszállt a szovjet tankokkal.
Az 56-os szervezetek egyedüli olyan vezetője, aki a bocsánatkérés elmaradása miatt nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni Medgyessy Péter miniszterelnökkel, senkit sem kímél, ha rászolgált az elmarasztalásra. Emlékeztetett arra, hogy Maléter Pál legalább 40 forradalmárt öletett meg, és pisztolyával maga is lövöldözött a pesti srácokra, mielőtt elvállalta a honvédelmi miniszterséget a forradalmi kormányban. Az akkori törzstisztekről általában nincs jó véleménye. November 4-én mintha elnyelte volna őket a föld, most pedig elsők a kitüntetések osztogatásánál.
Az MSZP-politikusok úgy próbálják beállítani, hogy 1956-ban a reformkommunisták játszották a főszerepet, a melléjük csapódott huligánok csak úgy lövöldöztek – mondta Pongrácz Gergely. Akik ilyen szemlélettel közelítenek a mártírok emlékhelyeihez, ne csodálkozzanak, ha kifütyülik őket.
Pongrácz Gergely egyébként Szamosújváron született, 12 éves korában, a háború után sodródott át a magyarörmény család Magyarországra, öt testvérével együtt harcolt a forradalomban, amely után emigrációba kényszerült. 1990-ben tért haza, a maga erejéből létesített 56-os múzeumot, kápolnát, nincs magyarországi jövedelme, pozíciója, semmivel sem zsarolható – hangsúlyozta. Ez sok mindent megmagyaráz.
A klubtermet zsúfolásig megtöltő közönség meleg nagyrabecsülését emelte a mozzanat, hogy Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a vendégnek adományozta a Kossuth-emlékzászlót. Pongrácz Gergelynek ugyanakkor átadták a Gagyi Balla István 56-os emlékezéseit tartalmazó kompakt lemezt.