A Tinivár kalendáriuma


Megjelent az első kalendárium, tehát semmi kétség, közeledik az ősz. A legszorgalmasabb évkönyvkiadó az idén is a kolozsvári Tinivár, amely nevéhez híven a diákok számára gyűjt csokorba immár tizedik alkalommal általános és sajátosan a következő esztendőre vonatkozó ismereteket. Az 1993-ban elkezdett sorozat a térségben egyedülálló, Bartha Zoltán felelős kiadó ismeretei szerint Magyarországon sincs folyamatosan megjelenő diákévkönyv.
A kezdeti lendületben hétezres példányszámmal indultak, a csúcsra 1996-ban, a millecentenárium évében jutottak tízezer példánnyal. Ezután elkezdődött a „leépítés”. 1997-től a Diákévkönyv nem kap magyarországi támogatást, mert „ha valami sikeres, az álljon meg a maga lábán”. Megállni megáll, de az idén már csak 3000 példányra futotta a nyomdai költségek megelőlegezése. A forgalmazásból származó bevétel minimális hasznot eredményez. A 2003-as Diákévkönyv árát mindössze 50.000 lej körül határozzák meg, igazodva a „milliomos” szülők tűrőképességéhez.
A Tinivár Kiadónak 220 iskolában vannak terjesztői a tanárok és tanítók sorában. A hálózat egész Erdélyre kiterjed. A Diákévkönyv iránti keresletet jellemzi, hogy az eddigi kiadványokból alig néhány példány maradt meg mutatóba.