Mit vétettünk?


A Napkelte visszaköltözött a magyar közszolgálati tévébe, így nekünk, közép- és kelet-erdélyieknek is alkalmunk volt megismerni. Hát ilyen és ekkora? Tényleg ezek kellenek a magyar népnek? Ezek a borostás, megfiatalított, elhájasodott, öregesen bölcsködő arcformák? Ezek a közhelyek bagórekedt hangon a szaunában? Ezek a lapos fordulatok, mint amilyen az ez egy dolog? Vagy: Orbán Viktorból nem lehetett volna jó cipőt készíteni? És ezek az ostobaságban mélyrepülési rekordokat döntögető reklámok?
Szóval ezután mi is ezt kapjuk reggelire az MTV 2-n. Azon a csatornán, amelynek kábelhálózati közvetítéséért „piaci fogyasztókként” kiálltunk, követelőztünk, fenyegetőztünk. És ha nem esszük meg reggel, uzsonnára is feltálalják. Miközben az Aranyfüst és más kedvelt műsorok adásidejét csökkentik és sugárzási időpontját láthatatlansági szférába toszogatják. És még mi várható a közszolgálati tévében (is) zajló politikai tisztogatástól?! Mintha az MSZP–SZDSZ-cenzúra azt a célt tűzte volna maga elé, hogy az erdélyi magyarokat átterelje a román tévécsatornákra.
Nem lesz nehéz. Itt is akad ugyan jó pár, madárijesztőnek alkalmas politikai publicista, de rajtuk néha derülni tudunk. A magyarországi baloldalon kitermelődött ripacsok produkciójától azonban az embert a sírás környékezi. A magyarországi választóknak állítólag ezek visszajövetele kellett. De mi mit vétettünk? Mi lélekben egészen másként szavaztunk.
Vajon nincs mód arra, hogy a közszolgálati polgári tévécsatornáról folyó vitában, esetleg népszavazáson a mi véleményünket is figyelembe vegyék?