Kibontakozási távlat


Adrian Iorgulescu, Laurentiu Ulici és Varujan Vosganian, a Románia Alternatívája Párt triumvirátusa találkozott tegnap délután kolozsvári érdeklődőkkel, amolyan polgári fórum keretében, a Diákház nagytermében. Amelyről tudták, hogy túl nagy lesz a részvételhez képest – sajnos, mi is megfeledkeztünk az összejövetel meghirdetéséről –, de a szervezők nem találtak más helyiséget. Akik viszont eljöttek, aktívan bekapcsolódtak a párbeszédbe.
A párt kolozsvári polgármesterjelöltje, Marcel Lăzăreanu ez alkalommal is előterjesztette programjának fontosabb pontjait, azt az alapelvet, hogy a polgármesternek az emberek között kell közlekednie, nem vijjogó hivatali kocsiban, sem helikopterben, a metróval pedig jobb lenne nem bolondítani a népet, mert egyetlen vonal több milliárd dollárba kerül.
A párt mindhárom vezéregyénisége hangsúlyozta, hogy síkraszáll az ellenzék egységéért, a vitában viszont fel-felmerült a kérdés, hogy akkor miért alakítottak külön pártot, miért nem erősítik a Demokratikus Konvenciót, és miért nem támogatnak Kolozsváron is egy közös ellenzéki polgármesterjelöltet. Az utóbbi problémával kapcsolatban sajnálattal állapították meg, hogy az ellenzéki tömörülések és pártok hosszas tárgyalások után most felrúgták az eddigi minimális megállapodást is, ezért kényszerülnek saját jelöltjük további támogatására. A Demokratikus Konvencióval és általában az ellenzékkel kapcsolatban pedig kifejtették, hogy az Alternatívának hosszú kibontakozási terve van, az ezredfordulóra gondolnak, amikor a mostani fiatalok, tagságuk zöme, javakorabeli emberekként folytatják az ellenzékiség eszméit. Mert ellenzékre mindig szükség lesz, akkor is, ha felülkerekedik a jelenlegi ellenzék.
A hatalomváltásról az Alternatíva úgy vélekedik, hogy az ellenzék választási győzelme akkor is haszonnal járna, ha emberanyaga gyengébb volna a kormányzáshoz. Bebizonyosodna, hogy a választótestület képes változtatni a helyzetén, és erre a felvillanyozásra nagy szüksége van a letargiába esett népnek.
A vita estébe nyúlt, a közelgő lapzárta miatt nem vehettünk részt befejezésén.