Búcsúm a magyarigazolványtól


Magyarország aktív választópolgárainak mintegy 51 százaléka, az, amelyik kormányváltásra szavazott, nagy örömet szerzett a román kormányzó pártnak és a vele szövetkezett RMDSZ-vezetőségnek, valamint a román ellenzéknek, továbbá a szlovák vezető politikai erőknek és ellenzéknek. Az eddigi jelek szerint a szlovákiai magyarok politikusai kimaradnak a gyászos felsorolásból. A szerbiai nacionalista, magyarellenes erők is üdvrivalgásban törnének ki, ha figyelmüket nem kötné le háborús bűnöseik öngyilkolása. A kutatgatási kör tágításával bizonyára Moszkvában is találunk MSZP-szurkolókat a régi ismerősök sorában. Távolabb szintén…
Iliescu-szerű somolygásukat citromnyalogatás közben sem tudják elrejteni azok, akik a romániai magyar sajtóban is végigszurkolták a múlt savanyú figuráinak visszatérését a magyar kormányhivatalokba. Az MSZP–SZDSZ-kormány hálájára eddigi honoráriumuk alapján bizton számíthatnak, csakhogy ezután a magyar adófizető közvetlenül állja a cechet. Mint a gázárak növekedését, a tandíjak visszaállítását, a magas adókat, amelyeket még egyetlen Bokros-szerű csomag sem csökkentett, hanem csak növelt stb.
Úgy kell neki, ha ilyen vak és süket! – mondhatnánk, csakhogy a nép sohasem hibás, mindig a vezetőit terheli a felelősség. Márpedig vezetői kis megszakításokkal fél évszázadon keresztül ugyanazok voltak, akik most learatták népnevelésük gyümölcsét. Elhitették Magyarország aktív szavazópolgárainak 51 százalékával többek között azt, hogy aki 23 millió román vendégmunkással fenyegetőzik, azt komoly kormányalkotó erőnek lehet tekinteni. Aligha akad a világon még egy ország, ahol ilyen politikusokat nem hagynak faképnél a választók.
Korábbi balsejtelmem miatti fogadkozásomat betartva lemondok hát a magyarigazolványról. Nincs szükségem olyan okmányra, amelyre MSZP–SZDSZ-hivatal tenné rá a pecsétet. Nem szeretném mások kedvét is elvenni az igazolványtól, de attól tartok, a hajszálnyi többséggel végrehajtó hatalomba jutott pártok gondoskodnak arról, hogy ne sokat érjen. Megint mostohaanyaországunk lett.
De van egy mentő ötletem. Akik újra elárvultaknak érzik magukat, kapjanak Fidesz-igazolványt, címerrel a borítóján. Ne járjon vele semmilyen anyagi kedvezmény, csak legyen valami, ami köti az embert Magyarországhoz. Egy jövőbeli vagy magasságbeli Magyarországhoz.