Tízparancsolatunk


Nagyot és merészet gondolt a romák egyik vezére, és kidolgozta tízparancsolatukat. Az illetőről érdemes tudni, hogy amíg a cigányok hivatalból kinevezett parlamenti képviselője volt, főleg a magyar kisebbség jogainak megkérdőjelezésében remekelt, ezzel kiváltotta a szocialista kormánypárt olyan mértékű elismerését, hogy befogadta jelöltjei közé, és most még leglegitimebb módon képviselősködik. Persze pártpolitikai befogadásában másféle elgondolás is szerepet játszott. A vezér neve láttán sok roma pecsételő kezét vonzhatta a szocialista névsor. Ebből az a tanulság, hogy más kisebbségi képviselő is követheti ezt a karrierívet, ha kétségbe vonja a magyar kisebbség jogait, és neve szavazókat vonzhat menő párt javára. Magyar politikus is lehet az illető, miért ne...
A tízparancsolat tekintetében is követhető a fejlett tapasztalat. Nincs információnk arról, hogy a kisebb létszámú nemzeti kisebbségek összeállítanak-e legújabbtestamentumi dokumentumtervezetet. A horvátok között például nem akadt, aki óva intette volna nemzetiségtársait a kettős állampolgárság bűnös felvételének fölöttébb hátrányos következményeitől. A szlovákok sem kezdtek hamut szórni a fejükre a szlovák igazolvány ötlete miatt. Úgy látszik, a nagyobb kisebbségek tájbasimulékonyabbak. Vajon minél nagyobb egy kisebbség, annál gyávább, és annál inkább nincs hazája?
A szocdem romavezért több támadás érte más, politikailag kevésbé befutott etnikumtársa részéről. Szemére vetették például, hogy miért teszi kötelezővé a cigányok tisztálkodását, vagy miért tiltja őket a lopástól, hiszen nem minden roma koszos vagy tolvaj. A parancsolatszerkesztő úgy védekezett, hogy ő nem csak a cigányokra gondolt, javaslatait a románok is megszívlelhetik. Kijelentése nem éppen hízelgő a többségi lakosság számára. A mi tízparancsolatunk tervezetét éppen ezért úgy próbáltuk összeállítani, hogy ha netán hatósugár-növelésre kényszerülünk, ne sértsünk vele többségi érzékenységet. A többségi érzékenység szüntelenül homlokterünkben való tartását nem is foglaltuk a tízparancsolat-tervezetbe, hiszen a tizenegy év reálpolitizálása belénk verte, és különben is, ha mentegetőzésünkben azt mondanánk, hogy azt a románokra is értjük, ellentmondásba keveredünk. A többségnek sincs mimózalelkű többsége.
Tehát a mi tervezetünk így nézne ki:
1. Ne táplálj merész vágyakat, avagy ne akarj túl nagy kabátot. (Például ne álmodozz az önálló Bolyai-egyetem visszaállításáról, inkább hidd el, hogy vezetőid a javadat akarták, amikor bekapatták veled a Petőfi–Schiller nevezetű legyet. A többségiek számára példa lehet az elsőkörös NATO-csatlakozás, a vízummentesség, az életszínvonal-emelkedés stb.)
2. Ne ragaszkodj kongresszusi határozatok teljesítéséhez. (Pl. a belső választások megszervezéséhez. A többségiek padlásán is sok megvalósulatlan kongresszusi határozat halmozódott fel választási ígéretek formájában.)
3. Kudarc esetén is válaszd újra vezetőidet. (E parancsolat szervezési keretei adottak. A vezetőket úgysem te választod, hanem a választottjaid közül kiszemelt, kiemelt, kinevezett, rövid tűzpróbaidő után hivatásosnak bejegyzett politikusok. A szavazói megbízásától el nem téríthető néhány kivétel a szabályt erősíti. Ami a többségieket illeti, őket sem kell nagyon biztatni levitézlett politikusok újraválasztására.)
4. Ne paráználkodj. (Vezető politikusokra nem érvényes. Az ellenzéki beállítottságúak akár zárdába vonulhatnak, a legkedveltebb napilapok amúgy is időnként tele lesznek elképzelt nemi dolgaikkal, a nagymenők viszont büntetlenül tombolhatnak. Ebben a tekintetben a többségiek és kisebbségiek között nemes vetélkedés folyik.)
5. Ne próbálj elmenekülni. (Mert úgy sincs rá pénzed. Láthatod-hallhatod, hogy egy afgán átlagpolgárnak 1800 dollárjába kerül, amíg eljut a román határig. Az megfelel 18 havi román átlagbérnek vagy 36 havi átlagnyugdíjnak. Ennyibe kerülhet az út Afganisztánig is. És közben miből élnél meg? Úgy látszik, Afganisztán mégsem olyan szegény ország. Vagy Románia nem olyan gazdag – ebben teljes a véleményazonosság a többségiekkel.)
6. Ne kívánd más vagyonát. (Ha egy zsebtolvajhoz átvándorolt vékonyka pénztárcád, akkor az már az ő tulajdona. Elrabolt házadat, földedet, erdődet se követeld vissza erélyesen, hanem csak kompromisszumkészségesen. Az eredmény kézzel nem fogható. Azok a többségiek is így járnak, akik türelmesen bíznak a méltányos törvényhozásban.)
7. Tarts rendszeres időközönként kvórumot. (Például SZKT keretében. De csak addig, amíg megszavazzák az isteneknek tetsző határozatokat, azután sürgősen ki lehet osztani a napidíjakat, és irány a vasútállomás vagy az országút. A többségiek mostanában főleg a parasztpártiak összejövetelein kvórumoznak.)
8. Ha politikai érveid elfogytak, bízd ügyedet valamilyen etikai bizottságra. (Az eljárás sokkal egyszerűbb, mint például a zilahi református kollégium helyzetének megnyugtató rendezése. A többségiek esetében: a jelenlegi ellenzék nem egyéb, mint egy állandó etikai bizottság.)
9. Ha még szorultabb helyzetbe kerülsz, fordulj a román igazságszolgáltatáshoz. (Példaértékű a székelyudvarhelyi reformosok elleni magyar feljelentés, miszerint magyar egyesületüket román minisztériumi delegátus nélkül jegyeztették be a törvényszéken. Pártnevek, szimbólumok stb. elsajátítása miatt román politikusok is gyakran fordulnak román bíróságokhoz, de ez kissé másként hangzik.)
10. Szervezz és lovagolj meg diverziókat minden adandó alkalommal, amikor politikai vetélytársadat kigittelheted. (Ezen a téren még sok a tanulnivaló. A Reform Tömörülést úgymond leleplező ügynökség ügyködése kismiska a Nagy-Románia Párt dosszié-háborújához képest.)