Az ismétlés a lejáratás és az összeugratás anyja


Csütörtök délelőtt Radu Sârbu konvenciós polgármesterjelölt újságírói kérdésre tisztázta, hogy ő a rádióban nem mondott olyasmit, mintha az RMDSZ-szel nem lehetne tárgyalni a helyhatósági választásokon való együttműködésről, sőt, ismételten kijelentette és kijelenti, hogy az RMDSZ komoly tárgyalópartner, az egyedüli szervezet, amely nem alkudozik a medve bőrére, nem kér alpolgármesteri tisztséget vagy közhivatali vezető állásokat, mint azt, sajnos, megteszik sokkal kisebb, választótestülettel nem is rendelkező szövetségesek.

Csütörtök délután az RMDSZ ügyvezető elnökségének sajtóértekezletén a szövetségnek az ellenzéki pártokkal való egyeztetéseire utalva szóba kerültek a parasztpárt délelőtti tájékoztatóján elhangzottak is. A román sajtó egyik képviselője Radu Sârbu délelőtti kijelentését úgy reprodukálta, hogy a Demokrata Konvenció kolozsvári polgármesterjelöltje – állítólag – tagadta, hogy valamiféle egyeztetés lett volna helyi szinten a DK és az RMDSZ között. Az RMDSZ pedig azért nem követelt alpolgármesteri helyet, mert nem volt alkalom rá, ugye, ha azokra a tárgyalásokra nem is került sor. Kérdés tovább így hangzott: ha Radu Sârbu nem hajlandó az RMDSZ-nek alpolgármesteri széket ígérni, a Demokratikus Konvenció országos vezetősége kötelezheti-e őt, hogy (meggyőződése ellenére) álljon rá az alkura?

Nem tudom, jobb helyeken hogyan illik tömegtájékoztatni, de eseménydús napok várnak ránk, ha a sajtó bizonyos része ilyen „hitelesen” kívánja a hivatalosan alig tegnap elkezdődött, és – irgalom! – negyvenöt napig tartó kampányt a továbbiakban is végiggyűrűztetni.
Eddig is, a kampányelőzetes kampányban a polgármesterjelöltek sajtótájékoztatói gyakran kezdődtek helyreigazítással, abból a jóindulatú feltételezésből kiindulva, hogy a jelenkori újságírógárda zöme fiatal, tapasztalatlan, tehát nem a rossz szándék, hanem a botladozó toll vitte el egészen más irányba az eredeti gondolatot. De lám, az élő szó is... És különös módon az eredeti kijelentések sohasem kapnak olyan gellert, hogy az előmozdítsa az RMDSZ kapcsolatápolását.