Szép álmokat


Most újra izgulhatnánk Funar miatt. Hatásköri visszaélés gyanújával indítottak vizsgálatot ellene, és azt mondták, előzetes letartóztatásba is helyezhetik, hogy a törvényszéki eljárás idején ne okozhasson további károkat.
Hasonló álmatlan éjszakákat jó párszor szerezhetett volna ez az évtized. Az elsőkre a Caritas-ügy szolgáltatott okot. Amikor Tatulici-csal együtt a tévé nyilvánosságát felhasználva bolondította az újabb balekokat Kolozsvárra, és ezzel még néhány hónapig éltette a térség legnagyobb szélhámosságát, könnyen megüthette volna a bokáját. De az igazságügyi hatóságok akkor már javában ízlelgették a hatásköri függetlenség zamatát – és függetlenítették magukat a kötelességüktől.
Aztán jöttek az újabb népszerűség-fokozó színjátékok, amelyekkel Funar megannyi alkalmat szolgáltatott a vizsgálati fogságra. Állítólag komolyan figyelmeztették, hogy ne bolygassa a történelmi városközpontot, mert azt még a román műemlékvédő hatóságok is megbonthatatlan műemlékegységnek tekintik, mégis feltúratta a főteret. Később többször felszólították a gödör betömésére, mire válaszként az éj leple alatt ellopatta az odaszállított földet. Majd lebontatott egy házat – szintén engedély nélkül.
Számtalanszor megbizonyosodhattunk afelől, hogy Funar bármit elkövethet, a következmény biztosan elmarad. Rá nem érvényesek a törvények. Sejtésünket különösképpen megerősítette a magyar főkonzulátus zászlajának ellopása. A cselekmény szellemi atyja és az elkövetők bűnvádi eljárás helyett megdicsőültek. (Igaz, ehhez a magyar diplomácia szemérmessége is hozzájárult.) A csodálkozás legmagasabb fokozatán is túlestünk, amikor az élelmiszerkereskedelmi vállalattal folytatott perében felmentették.
Olyan apróságokra már nem is adunk, hogy a fia vállalatát rendszeresen tömi a város közpénzével a világ legfeleslegesebb „létesítményeire”. Ilyenek voltak például a macskaszemek. A hitvány, bazári műanyaglapocskák beépítésekor a város aszfaltburkolatát teljesen potyára lyukasztgatták, nemsokára mutatóba sem maradt belőlük.
Külön fejezetbe illenek etnopolitikai viccei. Ezeknek a legújabb megnyilatkozási formái azok a sárga táblák, amelyekkel teletűzdelte Kolozsvárt a helyhatósági törvény megszavazásakor. Ezek a táblák lényegében ugyanazt mondják, mint a fél évszázaddal korábban a Monostori úton kitett jelszó: Idáig tart a demokrácia! A funari autonómiának addig nyúlnak vissza a gyökerei: a nagyhatalmaktól visszakapták Észak-Erdélyt, de a feltételként megszabott kisebbségvédelmi kötelezettségek csak Kolozsvár széléig voltak érvényben. Annak idején a demokrácia határát jelző tábla hamarosan eltűnt, mert a nagyhatalmakkal akkor még nem lehetett kukoricázni, most viszont Funar sárga táblái érintetlenül viríthatnak a városközpontban is, bár az állami hatóságok azt mondták, hogy nana, nem kért rájuk építési engedélyt…
Mindebből arra a következtetésre jutottunk, hogy Funar nincs egyedül. Nemcsak ketten vannak, ahogyan állítják az egészségügyi hatóságok ügyeiben jobban értesült újságok, hanem sokkal többen. Nemcsak százezernyien, akik többször megválasztották polgármesternek, hanem a lelkük mélyén azok is funárok, akiket anyagilag megrövidít, önkényeskedésével naponta felbőszít, akik nemzetközileg gyakran szégyenkeznek ripacskodása miatt. Elképesztően nagy szám jön ki végeredménynek, ha összeadjuk az elmúlt évtized államelnökeit, miniszterelnökeit, ügyészeit, bíráit stb., stb. A rengeteg stb. között ott vannak a többségi politikusok, akik unos-untalan arra buzdítanak, hogy bánjon el minden fél a maga szélsőségeseivel. (Nota bene: a mi kisebbségi politikusaink maguktól is hajlamosak radikális jogkövetelőink kicsinálására anélkül, hogy az ellentételezés legkisebb jelét elvárnák.) A funárlelkületűek között ott vannak továbbá mindazok, akik egy szélsőségesen sovén parlamenti párt egyik vezéralakjának mindent elnéznek azért, mert a legtöbb gazságot az erdélyi magyarok ellen követi el. Ha most az eddigiektől eltérően jár el az igazságszolgáltatás, ritka kivételnek leszünk tanúi.
Ennek azonban kevés a valószínűsége. Védett jómadarat nehéz megfogni. Itt van például az etnopolitikai viccek esete. Funar egyik pártbeli elvtársát nemrég megdorgálták ízléstelen zsidóviccek közlése miatt. Azt sem kell olyan nagyon félteni, hajszálait kíméletesen simítgatják, nehogy meggörbüljenek, de legalább bevonták a kültelki humort tartalmazó brosúrát. Csakhogy ez nem ment magától. Nem a „belső” jóérzés vetett véget a gusztustalanságok írásos terjesztésének, hanem az izraeli nagykövet nemzetközi visszhangot kiváltó tiltakozása. Ellenben a funari viccek ellen senki sem tiltakozik kellő eréllyel nemzetközi síkon. A magyarok kitelepítését célzó uszító felszólításait nem követik diplomáciai jegyzékváltások, nehogy már ilyen „apróságok” megzavarják a két ország felívelő kapcsolatát... Ezt a „nagyvonalúságot” kár volt átmenteni a Horn–Kovács féle külügytől. Az izraeli nagykövet lám, nem szívbajos, pedig náluk is dolgozik legalább annyi román (román román) vendégmunkás, mint Magyarországon.
Minden jel arra vall tehát, hogy ezúttal is „nyugodtan” hajthatjuk álomra fejünket.