A Kolozsvár-barát jelölt


– Maradnék a szakmámban, ha jól mennének a város ügyei – vallotta be a sajtóértekezlet előtt Marcel Lăzăreanu, a Románia Alternatívája Párt kolozsvári polgármesterjelöltje, foglalkozására nézve ügyvéd. Irodatársa volt a néhai Sinkó István képviselő, akinek emberségét, szaktudását nagyra becsülte. Számos magyar barátja van, magyarul is tud, mégsem azt hangsúlyozná, hogy magyarbarát, hanem hogy Kolozsvár-barát.
Sajtótájékoztatóján ismertette pártjának első kongresszusát, amelyen megválasztották a háromtagú vezető testületet. Ennek tagjai Varujan Vosganian, a közismert parlamenti képviselő, Laurentiu Ulici, az Írószövetség elnöke és Adrian Iorgulescu, a Zeneszerzők Szövetségének elnöke. Az értelmiségi „struktúrát” a kolozsvári szervezet is követi, a megyei fiók elnöke Dan Pavel egyetemi tanár a politikatudományi és közigazgatási tanszékről (aki a sajtóértekezlet vége felé egyáltalán nem viccből jegyezte meg, hogy jól fogna egyeseknek némi továbbképzés, a közigazgatásba nem volna szabad hályogkovács módra beleszólni). Pártjuk fiatal, de már 20 megyei fiókjuk van. Főleg párton kívüliek keresik a kapcsolatot velük, de Buzău megyében képviselőjével együtt az egész parasztpárti fiók átigazolt a Románia Alternatívája Pártba.
Polgármesteri programját még titokként kezeli, nehogy a kampányban majd más pártok „újításaként” találkozzon vele. Egyelőre választási közleménnyel áll a közvélemény elé, amelyben többek között javasolja a jelöltek közös találkozóit a választókkal, semleges(?) vitavezető újságírók jelenlétében. A tematikus találkozó a jelöltek ranglistájának összeállításával és a nap polgármesterének megválasztásával végződne.
Választási szövetségeket, a múlt héten megtartott kongresszus szellemében, a szélsőségesekkel nem kötnek. Persze, hogy bejött a kérdés, és mivel a válaszban csak a világhírhedt három párt szerepelt, bejött a megszokott kérdésbővítés is: hát az RMDSZ nem szélsőséges? A polgármesterjelölt vérbeli politikusként kanyarította vissza a problémát a helyi viszonyokra, jelezve: a város lakosai között kívánja helyreállítani a normális viszonyokat, és nem pártok között. Dan Pavel a problémával kapcsolatban előrevetítette az ezredforduló utáni jövőt, amikor szerinte eltűnik az RNEP és az RMDSZ, annak tagjai ideológiai elkötelezettségből lépnek majd különböző pártokba.
A jelenbe visszatérve, a Románia Alternatívája Párt kolozsvári fiókvezetője és polgármesterjelöltje szerint az RMDSZ a diplomatikus kivárás álláspontjára helyezkedett. Ha saját jelöltet állít, az ellen senkinek kifogása nem lehet, de ha az RTDP-vel szövetkezik, ráfizet.