Politikai barométer


Minden pánikkeltő híreszteléssel ellentétben a politikai életben nem várható globális felmelegedés, így a széljárást a továbbiakban is majdnem százszázalékos valószínűséggel lehet előre jelezni. Várható például, hogy az MSZP és az RMDSZ vezetősége nem tartja kielégítőnek a külhoni állampolgárságra vonatkozó MVSZ-törvénytervezet előírásait. Így volt ez a státustörvénnyel, és miért ne fanyalognának ismét éppen azok, akik semmit sem tettek, sőt túl nagy kabátot emlegettek, amikor egykapus pályájukon pattogott a kettős állampolgárság labdája.
Az is megjósolható, hogy a történelem ezúttal némi fáziseltolással ismétlődik. Most az elsőrendű probléma a parlamenti választás, amíg az le nem zajlik, a politikai széltolók csak szőr mentén foglalkoznak a külhoni státussal. Ezt már hivatalosan is kinyilatkozták: előbb kerüljenek vissza a parlamentbe, lehetőleg a kormányba is, aztán majd meglátják. Így válik az eszköz fontosabbá, mint a cél. Ahogy a Bolyai-egyetem helyett a Petőfi–Schiller nem valósult meg, érdekvédelmezőnek nevezett szervezetünk vezetői ugyanúgy kiküzdik majd nekünk a román–moldovai állampolgárságot – persze szintén csak elvben. (Kivétel talán csak a Kolozs megyei szervezet, amely a választási kampány évében is talált időt problémamegoldásra: komoly szerepet vállalt a külhoni állampolgárság napirendre tűzésében.)
Némileg nehezebb a politikai széljárás-előrejelző dolga, amikor arra a kérdésre keresi a választ, hogy a továbbiakban gyakran várható-e derült égből törvénytervezet. Tájainkon az ilyesmi rendkívül szokatlan. A Magyarok Világszövetsége úgy terjesztette elő a külhoni magyar állampolgárság javaslatát, hogy előzőleg nem tartott nyolc operatív tanácsülést, tíz egyeztető és tizenkét szövetségi képviselői tanakodást, amelyből tizenegy határozatképtelenséggel zárult volna, tekintettel a legújabb típusú személygépkocsik szoros menetrendjére. Talán szokásba jön, hogy ezután demokratikusnak színlelt teketóriázás nélkül fognak végre valamit mozdítani az erdélyi magyarság érdekében, de ezt a lehetőséget nem merjük elkiabálni.
Sokkal könnyebb megjósolni a további politikai műviharokat. A Tőkés-dossziék minden évszakban többször japán vonatok pontosságával feltűnnek a Kárpát-medence egén, a „legkedveltebb napilapok”, az ÁVH és a szeku egykori (?) harcostársai legnagyobb kielégülésére. De ez így van rendjén. A politikai klímaváltozás ezen a téren okozná a legtöbb kárt, mert képzeljük el, mi történne, ha hirtelen megszűnne Tőkés László zaklatása. A szélcsendből arra lehetne gyanakodni, hogy a háttérben valami történt. A megingathatatlannak hitt püspök esetleg megígérte, hogy ezután munka- és szabadidejét kizárólag imádkozással tölti, úgy, ahogy több állítólagos nemzettársa is szorgalmazza immár tíz éve, és ennek fejében hagyják nyugton. Vagy ennél rosszabbra is lehetne gondolni. Például arra, hogy Tőkés felcsapott vállalkozónak, jól megszedte magát, és lefizette a zsarolókat. Meg aztán ebben az üzletágban nemcsak pénzzel lehet fizetni. Ki tudja, még mivel? Talán az, aki kipróbálta. Volt már arra példa, hogy kikezdett személyt hetekig rágtak, majd a kampány varázsütésre elnémult, és az illető megmaradt magas közjogi tisztségében.
Úgyhogy sokkal jobb, ha a politikai időjárásban tovább érvényesülnek a megszokott fuvallatok, Tőkés Lászlót is csak csepüljék kitartóan ellenségei, a normális emberek éppen ettől a kiszámíthatóságtól nyugodnak meg.