Filléres szemérmetlenség


Budapesten az ellenőrök elcsíptek egy erdélyi polgárt elavult buszjeggyel. Szorult helyzetéből úgy próbált kihátrálni, hogy elmondta: régóta nem járt a lelki szempontból minden magyarok fővárosában, nem tudott a díjszabás megváltozásáról, jóhiszeműen használta fel a forintok között valutaként őrzött jegyet. Magyarázkodását nyilván nem kísérte siker. (Talán több esélye lett volna, ha nem kotyogja ki, honnan jött, és ha az ellenőr történetesen nem MSZP-s érzelmű, de most nem ez a probléma képezi mondanivalónk tárgyát.)
Lejárt buszjeggyel Budapesttől délkeletebbre sem tanácsos igénybe venni a közszállítási intézmények szolgáltatásait. De ha az egész világon így, visszamenőlegesen emelik a tömegközlekedési díjszabásokat, ez a gyakorlat akkor is közgazdasági szemérmetlenség. Ugyanis ha valaki korábban, tehát értékesebb, nagyobb vásárlóerővel rendelkező pénzzel megvásárolt egy buszjegyet, lényegében a közszállítási vállalatnak megelőlegezte a későbbiekben igénylendő szolgáltatást. A vállalat azt a pénzt azonnal, legjobb belátása szerint hasznosította. Tegyük fel, új autóbuszt vásárolt, amellyel magasabb minőségi szinten elégítette ki az utazóközönség elvárásait, és többek között erre hivatkozva emelte a buszjegy árát. Nagyobb bevételhez jutva még több új autóbuszt vásárolhat, még magasabb szinten elégítheti ki az utasok igényeit, még inkább növelheti bevételeit stb., stb.
Az lenne tehát a természetes, ha az ellenőrök a régi jegy tulajdonosának – befektetőjüknek – tisztelettudóan kezet csókolnának, és habozás nélkül kiszámítanák a buszjegy névértékének és kibocsátási idejének megfelelő kamatot, amit a jegy nélkül utazóktól jogosan bevasalt büntetésekből helyben kifizetnének. Minél régebben vásárolta a buszjegyet, annál nagyobb jutalomra lenne jogosult az utas, hiszen annál hosszasabban használták a pénzét.
Sajnos nem ez történik. A régi jegy tulajdonosával úgy bánnak, mint egy köztörvényes bűnözővel.
Félelmetes belegondolni, hogy hasonló jelenségek történnek a nálunk elhíresült befektetési és más fantombankokban. Minél régebbi a betét dátuma, annál nagyobb kamatot illene rá fizetni, ehelyett annál nagyobbat röhögnek a betétes szeme közé.
Persze van némi különbség a kétféle intézmény között. A fantombankokban korlátozott számú partner milliói, esetleg milliárdjai forognak kockán, míg a buszjegybörzén a játék filléres tételekkel folyik, több millió palimadár részvételével.
És még egy apró nüansz: az érvénytelenített bankbetétet bemutató balekot legalább nem büntetik meg.