Részvénytöbbség


Dörgedelmes vezércikk jelent meg a Vocea României című kormánylapban arról a „veszélyről”, amelyet az RMDSZ idézett elő a tömeges privatizáció során. A kuponok irányított jegyzésével nemcsak az egykori magyar autonóm tartomány területén, hanem román többségű vidékeken is magyarok szerezték meg néhány gyár részvénytöbbségét.
A vonatokon ingyen osztogatott lap cikkírója vagy nem ismeri azt a tömegprivatizációs tervet, amelyet kenyéradói dolgoztak ki, vagy teszi magát, hogy uszíthasson. A részvénytöbbség továbbra is állami tulajdonban marad, mégpedig 60 százalékban. A kuponokra csak a fennmaradó 30 százalék egy részét adják. A többit idővel meg kell venni. Vajon ilyesmire kinek ad majd hitelt a Dacia Felix Bank? (Amíg kézen-közön el nem úszik az egész tőkéje, egészen másfajta privatizációra.)
Az RMDSZ privatizációs irodáinak a célja az volt, hogy a hozzájuk forduló leendő részvényesek – nem csak magyarok! – kuponjai ne szóródjanak szét ellenőrizhetetlenül, és főleg ne kerüljenek csődszagú vállalatokhoz. Úgy látszik, sikerült. Ha csak nem blöfföl ilyen tekintetben is a Vocea României, hanem valamelyik titkosszolgálattól kapta értesüléseit. Egyelőre nem tudhatjuk, mert az RMDSZ privatizációs irodáinak kuponjegyzési illetékesei még néhány nap türelmi időt kérnek, míg megbízóik előtt feltárják elgondolásaikat, és azok megvalósításának mértékét.