Megbeszélték


Kolozsvárról is felhívták a Kossuth rádió Beszéljük meg című műsorát, amikor a helyhatósági választások kimenetele volt a téma. A betelefonáló félreérthetetlen célja az volt, hogy a szerencsétlen kolozsvári és marosvásárhelyi polgármester-választást kapcsolatba hozza a magyar kormány egyes tagjainak erdélyi látogatásaival.
A felvetésben semmi újszerűség sincs. Für Lajos 1992-es nyilatkozata óta sulykolják a fejekbe, hogy a román nacionalizmus minden gonoszkodása legalább részben magyar politikusok megfontolatlan lépéseinek tulajdonítható. A romániai magyar kisebbség iránti gondoskodás legapróbb jelére mindig elhangzik az aggályoskodás, hogy nem kellett volna most, hiszen éppen választási kampány előtt, közben, után stb. vagyunk… Állítólag mi akkor lennénk a legboldogabbak, ha a magyar kormány olyan taktikusan törődne velünk, hogy mi magunk sem vennénk észre.
Azt is megszoktuk, hogy ezzel szemben a jogok feladása bármikor időszerűnek tekinthető. Választási kampány teljében írták alá a román–magyar alapszerződést, de senki sem telefonált a rádiónak, hogy miért éppen akkor látogatott Horn Gyula és Kovács László Temesvárra.
A mostani betelefonálásnak azonban volt egy kivételes szépséghibája. A helyhatósági választási kampányt megelőzően nem csak kormánypárti magyar politikusok jártak Erdélyben, sőt a román nacionalisták éppen az SZDSZ-delegáció egyik tagjának nyilatkozata nyomán kavarták fel a legnagyobb port. (Egyébként az is érdekes, mekkora RMDSZ-protokoll járt ki Marosvásárhelyen az ellenzéki politikusoknak. Bezzeg amikor a Fidesz ellenzékben volt, küldöttsége számára nem jutott hivatalos idő.) Meglehet, hogy a betelefonáló lemaradt erről az eseményről, a műsorvezető azonban hivatalból emlékeztethetett volna az SZDSZ-küldöttség marosvásárhelyi szereplésére. Közmondásosnak tartott tárgyilagosságát és azt bizonyította volna, hogy a közelgő romániai parlamenti választások kampányának idején nem csak a kormánypárti magyar politikusokat akarják távol tartani Erdélytől.