Az „ismeretlen” elkövető


Miután Iliescu közröhej tárgyává tette magát egy fenyegető levéllel, kolozsvári klónja megpróbálta továbbfejleszteni az alapötletet. A sajtónak ugyanolyan hátborzongatóan nevetséges levelet mutatott be, de ezen szerepel a feladó aláírása, lakcíme és terrorszervezete.
Ha az országban működne ügyészségnek nevezett közjogi hatóság, hivatalból vádat emelne ismeretlen elkövető ellen. Ezt a levelet ugyanis nyilvánvalóan a közhangulat megbolygatásának szándékával írták és bocsátották közszemlére. Gyanúsított lehetne a világon bárki, csak éppen az a személy nem, akinek az aláírását odahamisították. Arra ugyanis a legkezdőbb, leglassúbb észjárású ügyész is aránylag hamar rájöhetne, hogy ilyen levelet a szerzők egyáltalán nem, vagy nem a saját nevükkel írnak alá. A legmegátalkodottabb magyar „légionárius” sem lenne olyan elszánt, hogy kitegye magát a Funarok zaklatásának.
A nyomozás során gyorsan szűkebbé válna a lehetséges elkövetők köre. Alibijük lenne mindazoknak, akiknek öt–hat általános iskolai osztály elegendő annak belátására, hogy magyarok nem nagyon alapítanak legionárius szervezeteket, mint ahogy nincs magyar pasoptista klub, vagy úgyszintén nincs magyar ortodox hittérítő egylet. Van, akit ebben a felismerésben a történelemoktatás nem segített, mert ugye, a 2050 év önimádatába nem fér bele minden. Ilyen esetben intelligenciájára támaszkodik az ember, ha van. Tehát a 80 IQ feletti egyedek is felmenthetők a gyanú alól. Ezek után nem marad más hátra, mint bizonyos hivatal íróasztalairól ujjlenyomatok és DNS-minták begyűjtése, és pillanatok alatt előkerülne az ötlet atyja, a választási kampányideológus.
Persze, csak akkor, ha volna hozzá Európának elkötelezett politikai és helyi pimaszkodásoktól független igazságszolgáltatási szándék.
Egyébként ha erre a feladatra nem akad ügyész Romániában, az RMDSZ jogászai segíthetnének az igazságszolgáltatás kereke fordulatszámának növelésében. Közel vannak a szakminiszterhez. Még.