Világfájdalmas álarcok


Döbbenetes képsorokat láthattunk a Pro tv jóvoltából: valamikor Déva városában, szerény, de emberszabásúnak nevezhető háztömbben lakó emberek kényszerülnek földbe vájt üregekbe, mert képtelenek kifizetni a közköltséget és a munkanélküliségük folytán felhalmozódott egyéb adósságaikat.
Kik a felelősök ezért a helyzetért? – tennénk fel szónokiasan a kérdést, ha nem találnánk meg a választ a hét többi kimagasló híreiben. Az államelnök békeküldetésben járt a Kaukázusban, mások pedig abból csináltak nagy kázust, hogy az USA talán örökre megadja a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt. Majd azt a terméket fogjuk vámkedvezménnyel exportálni, amit a dévai wigwamlakók állítanak elő a műszaki-technikai forradalom színvonalán. A hét másik izgalmas híre, hogy Stoica (Caritas) kiszabadul-e vagy sem, bűntársa pedig 37 százalékos népszerűségnek örvend a kolozsvári polgármester-választás előcsatározásaiban.
Az egyik barlanglakó éppen a világraszóló kolozsvári szélhámosság áldozata, amelynek politikai hátterét Gheorghe Funar, a kormánykoalícióban részt vevő Román Nemzeti Egységpárt elnöke, Kolozsvár polgármestere biztosította, annak a Mihai Tatulicinak a segítségével, aki most a Pro tv alapembere, és aki mostanában olyan világfájdalmas pofával ostorozza a szociáldemokráciában még itt-ott fellelhető hiányosságokat, hogy az embernek fordul ki a gyomra.
Hát már senkiben sem lehet bízni? Kétségbeesésünk határtalan lenne, ha nem akadnának kivételek. Gabriel Liiceanu, a Humanitas Könyvkiadó igazgatója egy alkalommal csak azért fogadta el Tatulici meghívását, hogy saját adásában nyilvánosan kifejezhesse megvetését iránta Păunescu rehabilitálása miatt.