Egy főre eső kirándulás


Kiszámították, hogy a Funar és Funarné, valamint a városi tanácsosokból alakított ürügy-munkacsoport dél-koreai kirándulásához egy kolozsvári átlaglakos ezer lejnyi összeggel járult hozzá.
Bagatell. Talán ezért is van az, hogy amikor a helyhatósági kábeltévén a közmondásosan takarékos Funar szerepel, többen a csodálattól fuldokló hangon betelefonálnak a stúdióba, hogy ilyen polgármestere egyetlen városnak sincs. Hát, ami igaz, igaz…
Ha ezt az egy főre eső ezer lejt a kirándulás előtt megmondták volna, még adunk ötezer lejt fejenként. Töltsék kellemesen az időt, sőt vigyenek magukkal minél több politikust Romániából. A város és az ország valahogy csak megvolna nélkülük. Mi több, ha hosszabb ideig tartózkodnának Dél-Koreában, talán elkerülnénk az észak-koreaiak sorsát.
Aki szeret a számokkal játszani, elszórakozhatna azzal, hogy vajon lakosonként mennyibe kerül az egy szezont tartó fényvetők beépítése az úttestbe. Úgyszintén érdekes lenne megszámlálni az egy főre eső közlekedési jelzőtáblákat. Ezekből háromféle létezik. Az egyik fontos és nélkülözhetetlen, amelyet csak a politikai és gazdasági nagymenők vesznek semmibe, a másik szükséges, de felesleges, mert senki sem tartja tiszteletben, a harmadik szükségtelen és nevetséges. Például szinte mindegyik utcában táblák tiltják a gépkocsik felhajtását a járdára, ott is, ahol a városrendészet gyermekkocsinak sem hagyott helyet.
Ha azonban ezeket a táblákat elosztjuk 400 000-rel, még így is törtszámot kapunk, tehát a takarékosság nyilvánvaló. Nem is ártana óriási transzparensekkel hirdetni annak a vállalkozónak a nevét, akitől a polgármesteri hivatal ezeket az egy főre olcsón megszámított termékeket megrendeli.
Azt is ki kellene számítani, hogy lakosonként mennyit takarított meg a polgármesteri hivatal, amikor Nagyváradra űzte el a Coca-Cola töltőüzemet. A világra szóló üzleti baklövésről kiderülhet az ellenkezője, vagyis Kolozsváron sokkal takarékosabb lehet, ha az ajtónkon kopogtató befektetőt elzavarjuk, és magunk keresünk üzletembert a világ másik végén.
A polgármester takarékos városgazdálkodásának jellemzésére nem ártana kiszámítani a politikai akciók hatékonyságát is. Ez külön könyvviteli tételoszlop lehetne. Például mennyibe került lakosonként a Főtér feltúrása és a gödör betömésére odakészített föld önkényes elhordatása?
Ha minden polgármesterkedési költség összegét elosztjuk a lakosok számával, még akkor is aránylag jelentéktelen összeget kapunk. Nem azért, mert ezek a kiadások kis nagyságrendűek, hanem mert nagy az osztó. Ezért volt előnyösebb Kolozsvárt átalakítani kukorékoló dombnak, mint Nagyszentmiklóst.
A költségek lakossági térítésével a város koldusai is eljuthatnának Dél-Koreába. Hiszen ha mindenki csak ezer lejjel könyörülne meg sanyarú sorsukon… Mi tagadás, meg is próbálnak mindent elkövetni, hogy az átlagnyomorgó bérmunkás vagy munkanélküli számára elképesztő összegeket hozzanak össze. Csakhogy ők okosabb dolgokra fordítják a közadakozást. És ha eszükbe is jutna egy külföldi utazás, a szélrózsa bármely irányába elindulnának, csak éppen a legtávolabbi Keletre nem. Sokkal közelebb sokkal több koldulnivaló akad. És még van egy különbség: a koldusok, bármennyire tolakodóak, nem teszik kötelezővé az ezer lej fejenkénti leszurkolását. Ha a balekok adnak, jó, ha nem, nincs harag és végrehajtó. Viszont a polgármesteri kirándulás ötletének finanszírozása kötelező. Megszavazta a helyi tanács.
Következő alkalommal válasszunk inkább koldusokat a tanácsba.