Meghallgatáson az RHSZ-igazgató


Szerdán Virgil Măgureanutól, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatójától az intézmény tevékenységét felülvizsgáló parlamenti szakbizottság magyarázatot kért az RNEP parlamenti frakcióival lefolytatott megbeszélésével kapcsolatban. A hírszerzés főnökének meghallgatásáról érdeklődtünk közvetlenül az esemény után SZABÓ KÁROLY szenátortól, a parlamenti szakbizottság tagjától.
– Én indítványoztam, hogy hívjuk a szakbizottság elé, hogy az RNEP-pel történt találkozójáról, illetve annak utórezgéseiről számoljon be. Ugyanis mi, az RMDSZ parlamenti frakciói kiadtunk egy sajtónyilatkozatot, kifogásolva olyan sajtóinformációk megjelenését, amelyeket az RHSZ-igazgató szájába adnak, és azokról szeretnénk tudni, hogy valóban tőle származnak-e, valamint megállapítjuk, hogy ha az RNEP-találkozóról szárnyra kelt híresztelések beigazolódnak, akkor nyilvánvaló a hivatal politikai el- vagy lekötelezettsége. A meghallgatáson az igazgató nagyon elegánsan kijelentette, hogy ő csak azt vállalja, amit ő maga mondott, ezzel a válasszal én elégedett is vagyok, azzal a kikötéssel, hogy tegye publikussá nyilatkozatát. Az RMDSZ mai sajtóértekezletén jeleztem, hogy az RHSZ-igazgató ilyen értelemben nyilatkozott. Amit még fontosnak tartok: hogy a bizottságban ádáz harcok után született egy fajta ajánlás, amely szól egyrészt a parlamenti pártoknak, frakcióknak, bizottságoknak, hogy szigorúan a törvényeknek és a házszabályoknak megfelelően lépjenek kapcsolatba a hírszerző hivatallal, mert az RNEP-pel nyilvánvalóan megkerülték a szabályokat. Azt, ugye, nem tilthatja meg senki, hogy személyek találkozzanak egymással, és az igazgató is személy, de akkor mellőzzék a hivatalos protokollt. A másik ajánlás pedig szólt a Román Hírszerző Szolgálatnak, hogy mellőzze azokat a találkozókat, amelyeknek politikai visszhangjuk lehet, főleg most, a választási időszakban.
– A Multi Level Marketing rendszerű kereskedelmi hálózatokról a sajtónak kiszolgáltatott dokumentumról mit tárgyaltak a szakbizottságban?
– Ez egy profi munka, nem újságírói ollózás eredménye. Azért veszélyes, mert vészharangokat kongatott teljes mértékben törvényes tevékenységekkel kapcsolatban. Hangsúlyozom, mind törvényes, vagy mondjuk úgy: nem törvényellenes, amit azok az inkriminált cégek folytatnak, mint amilyen az agresszív piackutatás stb., stb. De ezeknek az összekapcsolása a nemzetbiztonsággal nagyon súlyos vétség. Főleg, hogy összehasonlítják a németek Anglia elleni akcióival a második világháború időszakából. Itt ugrik be a politikai spekuláció. Egyébként, ha létezne ilyen hálózat, azt nem hoznák nyilvánosságra. A legnagyobb hülyeség lenne, hiszen a román kémelhárítást bénítanák, ha ilyesmi bekerül az újságba. Erről a szakbizottságban is szó esett, és hivatalos tájékoztatást kértünk az igazgató úrtól, ami a hivatalnak az álláspontját fogja tükrözni.