Sajtóeszmecsere


Nem sajtóértekezletre, csak eszmecserére hívta az újságírókat a Polgári Szövetség Pártjának kolozsvári vezérkara, mert mint Nicolae Maier elnök mondta, a választási törvény jóváhagyása még messze van, és az addigi a szélcsendben egyetlen párt sem rukkol ki stratégiájával.
Helyzetelemzése szerint Kolozsváron, majd helyesbített: Kolozsvár-Napocán a következő pólusok határozzák meg a polgármester- választási mezőnyt: 1. az RTDP, amely a hatalom jogán kezében tartja a sajtót, a pénzforrásokat és a csalási lehetőségeket („nem az a fontos, aki szavaz, hanem aki megszámolja a szavazatokat”); 2. az RNEP, amely megszerzi a nacionalisták, soviniszták, a magyar veszélytől rettegők szavazatát, és ez számottevő tömeget tesz ki a bécsi döntéssel Magyarországhoz csatolt vidékeken; 3. a Demokratikus Konvenció, amelytől még mindig várják a jeladást az egységre, de ez, sajnos, késlekedik; 4. az RMDSZ, amely etnikai pártként csak szűk politikai pászmán mozog, ezért kiszámíthatatlan, a legbölcsebb, amit most egy párt tehet, hogy „egyáltalán nem veszi számításba a magyar pártot”; 5. a konvención kívüli ellenzéki pártok csoportja, amely közös polgármesterjelöltet akart állítani, de ez nem olyan egyszerű. Petre Litiu a legismertebb jelöltnek gondolja magát, nem hajlandó figyelembe venni, hogy más kritérium is szóba jöhet. Például a szakértelem a városrendészetben, amellyel rendelkezik a PSZP jelöltje, Romulus Zamfir műépítész. Akit, ha ismerne a város lakossága, a szavazatok 100 százalékát szerezné meg – hangsúlyozta Nicolae Maier.
A PSZP jelöltje aprólékosan kidolgozott programját szintén csak a választási törvény megjelenése után ismerteti, most tömören jelezte, milyen sorrendben kezelné a város súlyos gondjait; 1. vízellátás, mert ezt a színes folyadékot nem nevezné ivóvíznek; 2. szemétégetés hőerőműben; 3. útjavítás, de garanciát követelve a vállalkozótól, hogy fél év múltán nem kell elölről kezdeni; 4. lakásépítés, sportpályák létesítése.
A közös polgármesterjelölés végső kudarca esetén a PSZP az ellenzéki pártok más együttműködési formáit is el tudjak fogadni, hogy kibillentsék Funart a polgármesteri székből. Tartózkodhatnak egymás támadásától, vagy alpolgármesteri tisztséget ígérhetnek egymásnak, esetleg a szavazóhelyiségek ellenőrzését bízhatják egymás küldöttségeire.
Az újságírói keresztkérdésre, hogy mire buzdítja híveit a PSZP, ha a második menetben az RTDP és az RNEP jelöltje mérkőzik a polgármesteri helyért, megpróbáltak kitérő választ adni. Akkor maga a választópolgár dönt majd, a pártok nem befolyásolják a végső küzdelem kimenetelét – mondta Romulus Zamfir, Nicolae Maier pedig nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az RTDP-t támogatják, de előbb annak teljesen szakítania kell az RNEP-pel. Hiszen a Demokrata Párttal is szövetségre léptek, pedig az frontos korában sülve-főve együtt volt az egységpártosokkal. Akkor lenne nagy a dilemma, ha a döntőbe RNEP-es és RMDSZ-es polgármesterjelöltek kerülnének. Akkor igazán nem tudnák a PSZP-sek, kire szavazzanak, a távolmaradást pedig tiltja pártjuk programja.