A fetisizált katalizátor


Meg kell szakadni a röhögéstől, ha arra gondolunk, hogy Băsescu ún. környezetkíméltető intézkedései nyomán nemsokára kizárólag katalizátoros személygépkocsikkal lehet áthajtani a kormos Kiskapuson, az ólmos Nagybányán, a szénporos Krajován, a kénes Marosvásárhelyen stb., stb. és a szemétporos Kolozsváron. Állítólag ennek a miliőnek a védelméért kellett bevezetni a tilalmat, hogy háromévesnél „öregebb” autót semmilyen formában ne lehessen behozni tiszta országunkba.
Inkább elhihető, hogy bizonyos autógyárak piacnyitási törekvéseinek ment elébe a „sikerminiszter”. A háromévesnél fiatalabb autó tartja az árát. A kilométerek százezreire szavatolt gépkocsik három év alatt éppen csak bejáródnak, tulajdonosaik éppen csak megszeretik, megszokják azokat, potom áron nem válnak meg tőlük. Az eladási kényszer a három éven túli erkölcsi kopással jelentkezik. Tehát érdemesebb új autót importálni, mint használtat, és ez az autógyáraknak kedvez.
De az is furcsa, hogy Băsescu most kezdi fetisizálni a katalizátort, amikor csúnya dolgok derülnek ki róla. Ugyanis nitrogén-oxidot termel, amely 300-szor erősebb üvegházhatás-gerjesztő, mint a szén-dioxid. Ha igaz a hír, nemsokára a Daciáinkat felvásárolná Nyugat, cserébe nekünk adná katalizátoros szupermobiljait. Vajon erre milyen törvénnyel reagál majd a székébe sokadik alkalommal visszaültetett miniszter?