Tele van a város ellenérvvel


Olyan szépen kérte az RMDSZ Kolozs megyei szervezete képviselőinek tanácsa a szövetségi csúcsvezetőséget, hogy amíg szakértőik körbe nem járják a kettős állampolgárság technikai vonatkozásait, ne nyilatkozzanak. Ne mondjanak se bút, se bát, főleg ne szajkózzák azt, hogy képtelenség, meg rossz ötlet stb. Tokay György Kolozsváron mégis elnyilatkozta magát, és most a helyi román sajtó tele van tálcán szolgáltatott ellenérveivel.
Kollégáink főleg azon az úgymond megoldhatatlan problémán rágódnak, hogy hol fognak szavazni a kettős állampolgárok, Magyarországon, avagy itt, Romániában kell nekik szavazófülkéket és urnákat fabrikálni a drága román fa-anyagból. Hogy ők ennyire tájékozatlanok, az megbocsátható. Szegény provinciális írnokocskák nem tudhatják, hogy a magyar választási törvény a kizárólag magyar állampolgársággal, magyarországi lakhellyel, szavazójoggal rendelkező választópolgárnak is csak akkor biztosítja a szavazás lehetőségét, ha a választás napján az országban tartózkodik. De Tokay tudhatná. Legalább a választás idején, amikor a Kossuth rádió naponta többször ismerteti a választási törvény sajátosságait, más szóval furcsaságait.
És folyik tovább a többi mondvacsinált ellenérv: a katonáskodás, az adózás. Meg aztán beugrott egy újabb, amit valószínűleg szintén saját köreinkben találtak ki: állítólag kettős állampolgár nem tölthet be közhivatalt. Miért nem? Ion Ratiut angol állampolgársága talán megakadályozta abban, hogy az 1991. szeptemberi bányászjáráskor testével védelmezze a román parlament szónoki emelvényét? Vagy a moldován Mircea Druc hogyan lehetett államelnökjelölt? Úgy, hogy a román választási törvényben a feltétel az, hogy az illető rendelkezzen román állampolgársággal és romániai lakhellyel. Egy szó sincs a kettős vagy többes állampolgárság tiltásáról.
És ha lenne: ki kötelezné képviselőinket, hogy ők is vegyék fel a kettős állampolgárságot? Ha szolgálni akarnak, hozzanak áldozatot. (Mekkora áldozatot! Hiszen úgyis akkor és oda utaznak, amikor és ahova kedvük tartja.)
Nem ártana megismételni a Megyei Képviselők Tanácsának kérését, kissé kiegészítve: főleg azok ne nyilatkozhassanak a kettős állampolgárság ellen, akik gyakorlatilag már kettős világpolgárok: itthon is minden ajtó nyitva áll előttük és külföldön is – többek között Magyarországon is – otthon érzik magukat.