Az 500 000-es polgári kezdeményezés sorsa


Koalíciós többség által megpecsételve
Kedden, a két monostori RMDSZ-szervezet Polgári Fórumán felvetődött az 500 000 aláírással benyújtott oktatási törvénytervezet sorsa, illetve az a lehetőség, hogy talán most, hogy nem Iliescu pártja van hatalmi többségben, újra meg lehetne próbálni annak parlamenti elfogadtatását.
Valóban izgalmas kérdés: vajon papírkosárba került a törvénytervezet, az aláírásokkal együtt? Emlékeztetnénk, hogy azokért a területi szervezetek önkéntesei naphosszat rótták az utcákat, vállalva a kockázatot, hogy olyan lakásba is becsöngetnek, ahol már csak a név magyar, az érzelem közömbös vagy ellenséges az RMDSZ kezdeményezésével szemben.
A kisebbségi tanügyi törvénytervezet helyzetéről Csapó József szenátortól érdeklődtünk:
– Az új parlament megalakulása után, vagyis 1996 végén, a benyújtott törvénytervezetek folytatták törvényes útjukat, így az RMDSZ oktatási törvénytervezetét a szenátus Állandó Bizottsága átadta véleményezésre a tanügyi szakbizottságnak. A szakbizottság munkálatai zárt ajtók mögött folynak, így csak most két hete, egy hivatalos értesítés révén jutott tudomásomra, hogy a bizottság elutasítóan véleményezte az RMDSZ tervezetét, többek között a következő indoklásokkal: 1. időszerűtlen, mert az érvényben lévő tanügyi törvény és a 36-os sürgősségi kormányrendelet európai szinten rendezi a kisebbségi oktatást, 2. diszkriminációt és erőszakos szeparatizmust idézne elő. A szakbizottsági jelentéstétel után a szenátus bármikor napirendre tűzhetné a törvénytervezet vitáját, de az eddigi gyakorlat szerint az elutasító jelentés megpecsételi a törvénytervezet sorsát.
Kérdésünkre, hogy az oktatási szakbizottságban mely pártok szenátorai vannak többségben, Csapó József tájékoztatott: mindegyik szakbizottságban biztosított a kormánykoalícióstöbbség.