Megkopott patefonlemez


Habár kezd unalmassá válni a kettős állampolgárság témája, nem lehet szó nélkül hagyni Frunda György véleményét.
Nagyon elszomorított, hogy az ő lemeze is megakadt az adózás, a sorkötelezettség, a társadalombiztosítás úgymond bonyolult kérdésénél. Mitől bonyolult? Hol adóznak, katonáskodnak, társadalombiztosulnak azok a kettős állampolgárok, akik Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Honoluluban stb. élnek, és az ottani román követségektől napjainkban kapták vagy kapják vissza egykor megvont román állampolgárságukat? A szászfenesi kaszárnyában még egyetlen kettős állampolgár sem jelentkezett hazafiúi kötelességének teljesítésére, úgyszintén az adóhivatalnál sem állnak sorban ilyen személyek – hacsak nem csaptak fel romániai vállalkozóknak, munkanélküli segélyt sem kértek a Cosbuc utcában (nem is tudnák, mit kezdjenek vele, azt hinnék, hogy napidíj).
Még kétségbeejtőbb annak a rémálomnak a fejtegetése, hogy milliónyi romániai kettős állampolgár átmenne szavazni Magyarországra, és megváltoztatná az anyaország sorsát. Honnan veszi ezt Frunda György? Éppen ő nem tudná, hogy Magyarországon azoknak a szimpla magyar állampolgársággal rendelkező választópolgároknak sem adnak szavazócédulát, akik átmenetileg külföldön laknak? Hogy például a diplomáciai testület sem vesz részt a választásokon? Akkor mi hogyan befolyásolhatnánk a választás vagy az újraválasztás kimenetelét?
Frunda György véleményének három magyarázata lehetséges.
1. Nemrég jött haza Strasbourgból, ahova (és bárhova) akadálytalanul kiutazhat, nem érzi át eléggé mások nyomorát, és azt, hogy milyen súlyos csalódást okoz akadékoskodásával választópolgárainak. Ezért is helyeselhető a Kolozs megyei Képviselők Tanácsának határozata, hogy erről a kényes kérdésről senki se nyilatkozhasson elhamarkodottan.
2. Frunda György azért sorolta fel ellenérveit, mert nem tudja, hogy azok légből kapottak. Szakmai képességeinek ismeretében ez nem valószínű.
3. Azért pufogtatta el ő is az adó-, sor- és választókötelezettséget, mert valakik ezt akarták tőle hallani. Úgy látszik, nem akar többet szenátor lenni.