Felhergelt állatok és kamionok


Ha még szükség volt a jelenlegi hatalom gyengeségének bizonyítására, arra nagyon jó szolgálatot tett a szerdai sofőrfelvonulás.
Kolozsvár főterén már randalíroztak állatcsordák, a hét közepén pedig füstöt okádó kamionok, építőtelepi cementkeverők, rozoga billenőkocsik, olyan tragacsok vánszorogtak a műemléknek nyilvánított épületek között, amilyeneket Európa normális felében az országutakról is elzavarnak.
A karhatalmi gyengeség legsúlyosabb jele az, hogy ugyanilyen vétségekért egy békés átlagpolgárt anyagilag megnyúznak. A polgármester százezres nagyságrendű büntetésekkel fenyegeti a kutyasétáltatókat, de tőle senki sem merte számon kérni a juhászok felhergelését és a nyájak rászabadítását a városközpontra. És nagyon megjárná az a sofőr, aki a zegzugos külmunicípiumi terelőutcákban eltévedve, nagyobbacska teherautóval a számára tiltott belvárosi övezetben próbálna átvergődni városunkon, de a rendőrség ugyanezt elnézi a politikai heccmestereknek.
A taxisok felvonulását még el lehetett volna viselni, az arra kibocsátott engedély ellen a város lakosságának nem lehetne kifogása. Ha a taxik közlekedését a belvárosban törvény és közlekedési tábla nem tiltja, esetleg az ostoba tülkölésért kellett volna legalább olyan büntetést kiróni, mint az esküvősökre. Szintén utólag, hogy ne zavarják meg a szórakozást. Viszont a nagyobb kapacitású teherjárművek számára törvény és tábla tiltja a behatolást a város belterületére. Ha mégis behatolnak, minden szolgálatban lévő közlekedési rendőrnek kötelessége a bírságolás eszközéhez folyamodni. Fizessenek, aztán szórakozzanak a város kárára. És ha nem követik a kifelé vezető legrövidebb útvonalat, a bírság megismételhető. Ha pedig a rendőri felszólításnak nem hajlandók eleget tenni, a vezetői jogosítvány is bevonható. Ugyanúgy, mint az egyéni kihágások esetében.
Persze, egy védtelen átlagpolgárral szemben könnyebb a törvény szigorával fellépni, míg a sofőrszervezetek mögött olyan erők állnak, amelyek nem idegenek Miron Mitrea, az Iliescu-féle pártba bevont egykori fősofőr köreitől. A jelenség erős rokonjegyeket mutat a gazdasági bűnüldözésben tapasztalt megkülönböztetéssel. A román közmondást kifejlesztve: aki ma egy tojást lop, az hatökör, mert tudhatná, hogy biztosan elcsípik, ellenben ha felcsap bankigazgatónak, és meglép a betétesek pénzével, annak az államfő bottal és antikorrupciós kampánnyal üti a nyomát.