Útadósok


Traian Basescu már három hónapja nem miniszter, polgárzaklató ötletei azonban még mindig működőképesek. Sokan nem merik befizetni az idei útadót, mert annak idején a miniszter azzal ijesztgette a gépkocsitulajdonosokat, hogy aki elmulasztja kötelezettségét, az adó tízszeresét fogja kifizetni büntetésképpen. A tavalyi útadó befizetésekor a CEC-pénztárak, szolgaian elsajátítva az akkor még kormányhatalmon lévő Demokrata Párt vezérfigurájának megrágatlan ötletét, fontoskodva közölték a gépkocsi-tulajdonosokkal, hogy a számlát gondosan őrizzék meg, mert csak ennek felmutatásával fogadják el a következő évi adót. Aki elveszti a számlát, azzal újra megfizettetik a tavalyi adót és értelemszerűen bevasalják az adó tízszeresét kitevő büntetést – ijesztgették a pénztárosok az adófizetőket.
Ez a fenyegetés elterjedt az autósok körében, és akik elbliccelték a tavalyi útadót, most rettegnek és messzire elkerülik a CEC-hivatalokat. Főleg a nagy hengerűrtartalmú gépkocsik tulajdonosai inkább felkészülnek arra, hogy a március 31-i határidő lejárta után ritkán, az ellenőrzött köz-utakat elkerülve használják majd autójukat, mindaddig, amíg a „matricás” törvény érvényben marad. Mások különböző hírforrásokból – többek között lapunkból – megtudták, hogy a Basescu-fenyegetést nem kell komolyan venni, aki a tavalyi adót nem fizette be, azt futni hagyják. Tehát ki járt jól? Aki nem tartotta be a törvényt. Ilyenek a Basescu-törvények. Akik megúszták, most arra gondolnak: tavaly következménymentesen megspóroltak félévi útadót, most hátha ugyanúgy „megkegyelmeznek” nekik a pénzügyi hatóságok, és akkor teljes évi útadót spórolnak meg.
A Basescu-találmány, a tízszeres büntetéssel való ijesztgetés egyik következménye az, hogy a határidő előtt 5 nappal az útadó befizetését igazoló matrica csak elvétve virít a gépkocsik szélvédőjén, a gépkocsitulajdonosok zöme kivár. A költségvetési bevételekből pedig hiányzik a biztosra betervezett összeg. Végre a CEC-hivatalok észbe kaptak, és közölték, hogy nekik nincs is büntetéskiszabási joguk, tehát a tavalyi adót nem firtatják, csak jöjjenek az emberek befizetni legalább az ideit.
Ez most a helyzet. Hogy mit tegyenek a gépkocsi-tulajdonosok, akik eddig nem járultak a CEC asztalához? Tavaly októberben azt sugalltuk, hogy nem jó adóvégrehajtókkal kukoricázni, tehát nehogy valaki kifusson a határidőből, mert azt Basescu megkopasztja. Most semmit sem tanácsolunk. Mi is kivárunk a Basescu-törvények hatálytalanításáig, amikor nagyságrenddel stabilizálódik az átmeneti korszak.