Iliescu falovacskája


Cazimir Ionescu elárulta magát és pártját, amikor a tévéhíradó különkiadásában azt vágta oda Verestóy Attilának, hogy az európai beilleszkedéssel őket nem lehet ijesztgetni, mert Európában vannak, mióta világ a világ.
Hol terül el napjaink Európája? Ma az Urál vízválasztója csak a kisiskolások földrajzóráján képezi Európa határvonalát. Ezt nagyon jól tudják a Demokrata Pártban is, de tagságán néha elhatalmasodik az egykori „emanációs” pártban kidolgozott ideológia. Valamikor Iliescuval együtt üvöltözték, hogy nem adják el az országot (nyilván, mert titokban maguknak akarták ellopni az egészet). Ez az ostobaság is, hogy Romániának nem kell Európához csatlakozni, mert örökké Európához tartozott, szintén a legelső szabad választási demagógia szövegrendszerébe tartozott. 1990-ben többek között azért torkollták le Cazimir Ionescut a bukaresti diákok, mert olyan sületlenségekkel próbálta etetni őket, hogy Románia már akkor a Közös Piac tagja volt, amikor azt a hatok még ki sem találták.
Most újra előtolakodott ez az agyrém, amely ikertestvére annak a tételnek, hogy a románok Krisztus születése előtt megkeresztelkedtek, sőt egyenesen keresztényeknek születtek.
A Demokrata Párt oszlopos tagjának elszólásából arra gyanakodhatnánk, hogy Petre Romanék Iliescu felkérésére léptek be a kormánykoalícióba, trójai falovacskának. Lehet, hogy ez volt az eredeti elképzelés, de az utóbbi fejlemények már azt sejtetik, hogy a falóba bújt harcosok maguknak tartanák meg a roskadozó várat. Hogy mit kezdenének vele? Örvendeznének, hogy a romhalmaz az uráli határtól nyugatra esett össze.