Hasáb


• Van-e alternatívája a kormánypártnak arra az esetre, ha a névre szóló vagyonjegy (kupon) népszerűtlensége miatt a tömeges privatizációnak ez a terve kudarcot vall? Adrian Năstase elnézően mosolygott a naiv kérdésen. Ha van is, azt semmiért el nem árulnák, hiszen az egyet jelentene annak beismerésével, hogy a kormánypárt sem bízik a kuponiáda sikerében. Hasonlattal is alátámasztotta érvét: nem esnek olyan hibába, mint a parasztpárt vezetősége, hogy máris saját elnökjelöltjük, Constantinescu vereségére koccintanak Petre Románnal, neki ígérve a DK-szavazatokat a második fordulóban.
• Épp ellenkezőleg – folytatta, komolyra fordítva a szót Adrian Năstase –, semmilyen ötlet kipróbálásától sem riadnak vissza, hogy meggyorsítsák a kuponok bejegyzését, majd lebonyolítsák a részvényre váltást. Már az is felvetődött, hogy kupon-lottót szerveznek, nagy nyereményeket sorsolnak ki azok között, akik már bejegyezték vagy záros határidőn belül bejegyzik a kuponjaikat.
• A kuponiádát az egykori mezőgazdasági kampányok mintájára szervezték meg. A „felelős tényezőket” szétzavarták a szélrózsa minden irányába, hogy mozgassák a tulajdonjegyeket, és kínjukban azoknak tényleg érdekes ötletek jutnak eszükbe. Gheorghe Tincă honvédelmi miniszter Maros és Beszterce-Naszód megyében azt vetette a helybéli románok szemére, hogy bezzeg a magyar lakosság jobban igyekszik a kuponjegyzéssel, és ilyen szempontból példát vehetnének az RMDSZ-től. Nem valószínű, hogy a lelkes felhívás eredményre vezet, miután hat (76, 176?) éve a hivatalos propaganda azt sugallja, hogy ami a magyaroknak jó, attól őrizkedni kell.
• Nekünk is volna egy ötletünk. A súlyos milliárdokat, amelyeket a kupon reklámozására költenek (kivétel a Szabadságnak juttatott szerény összeg, mert az nemes célt szolgál), a „felelős tényezők” kiszállási költségeit és más hasonló pénzösszegeket csapjanak a tervezett kupon-lottó nyereményalapjához, és az egészet osszák szét a népi kapitalizmus jövendő részvényesei között. Abból aztán mindenki vásárolna magának valami működő tőkét: egy kalapácsot, egy esztergapadot, egy fogaskereket, bármit, amivel fogaskerékként illeszkedne be a szociális demokrácia piacgazdaságába.