Búcsú a „reformista” minisztertől


Victor Ciorbea miniszterelnököt az ág is húzza. Állítólag legnépszerűbb miniszterétől kellett megválnia az év utolsó napjaiban.
Ugyan mitől volt a leghatékonyabb kormánytag Traian Băsescu? A róla elnevezett adótól? Azzal csak azt érte el, hogy zaklatta a gépkocsi-tulajdonosokat, frászban tartotta – és tartja – azokat, akik pénztelenségből, dacból, feledékenységből vagy félreértésből nem kutyagoltak el a CEC-hivatalig. Mennyivel egyszerűbb lett volna az üzemanyag árában már úgyis létező útadót néhány lejjel növelni, és akkor az úthasználat függvényében járult volna hozzá az útjavításhoz mindenki, még a külföldi polgár is. Így szükségtelenné váltak volna az amúgy is felesleges és költséges útjelző táblák, hogy itt van az Önök pénze.
A TAROM orosz gépeinek és az azokhoz kiképzett szerelőcsapatnak a leépítése is állítólag forradalmi tett volt. Ugyan! Mi ez a bányászezredek leszereléséhez képest?
Látványos húzása volt a forró telefonvonal, amelyen bárki elsírhatta panaszát a vasúti személyszállítással kapcsolatban. És aztán? Maradt minden a régiben, vagy még rosszabb esetben egy-egy vonatot szemszúrásból feltartóztattak a jelzett fűtési hiba kijavításáig. Ezután mások a menetrendtől való eltérés miatt kezdtek telefonálgatni, természetesen ugyanannyi eredménnyel. Mire jó ez?
A másik körmönfont „közlekedésügyi” intézkedés a nyugdíjasok kedvezményes utaztatása. Traian Băsescu éves pályafutása során kétszer is „leszólt” beosztottjainak, nehogy valami sérelem érje az idősebb választópolgárokat. Az egyre népesebb szavazórétegnek egy szomszédos és baráti országban is feltűnően igyekeznek a kedvében járni, de ott 1998-ban lesznek választások. Traian Băsescu túl korán megkezdte a kampányt pártja javára és koalíciós partnere, a parasztpárt ellenében. Ez volt a mozgatórugója évi „mérlegének” is, amitől Victor Ciorbea jogosan szívta fel a vizet. Bár talán jobban tette volna, ha észre sem veszi azt az interjút. Traian Băsescu populista ötletei hamarosan úgyis kifulladtak volna.